Тревожни резултати от медицинския одит за смъртта на родилка в МБАЛ Благоевград! Има виновни! Пациентката интубирана 2 пъти неуспешно... 

08.09.2021 11:55   48748 прочитаГрешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31 – годишната родилка в МБАЛ Благоевград, стана ясно от заключението на медицинския одит. Младата жена почина на 17 юни тази година , по време на планирано секцио, заедно с нея почина и бебето и. 

От констатациите на одита  става ясно, че пациентката и била интубирана два пъти и двата пъти неуспешно. След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки че извършени множество реанимационни действия. 

От доклада на патолога, става ясно, че интубационната тръба се намира във  фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба. 
От констатациите на МН става ясно, и че са допуснати редица нарушения в предоперативния период. 

Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна би била интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето. 
Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация. 

Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия. В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. 
Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението. ,се казва още в доклада .

Анестезиолог е д-р Димитров , който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит,  за да продължи работата си по случая " Това са рисковете на професията, за огромно съжаление стават и такива неща ,много е жалко, коментираха лекари. 

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда. 

Петя Иванова