Съмнителна фирма, разследвана от прокуратурата, лапа над 4, 5млн. лв. за укрепване на свлачището по пътя за м. "Бодрост" 

28.02.2021 20:41   14441 прочитаОбщина Благоевград е възложила поръчка по инженеринг - проектиране и изпълнение на дейности по укрепване на свлачищно-срутищния участък по пътя за местността "Бодрост" на фирма чрез процедура на пряко договаряне. Фирмата, която е получила покана, е "Мега Хидрострой" ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Божурище, а прогнозната стойност на укрепителните дейности е около 4 687 233лв. с ДДС.

С избора си Общината отново не дава шанс на други фирми да се включат с оферти. Според възложителя - Община Благоевград, обстоятелствата са изключителни и е необходимо неотложно възлагане на поръчката, поради което е невъзможно спазване на сроковете по евентуално публично състезание. Интересен избор на фирма-изпълнител е направил кметът на Благоевград Румен Томов обаче...

Справка в търговския регистър сочи, че собственик на "Мега Хидрострой" ЕООД е Зоран Костов, а фирмата му има участие в над 25 обществени поръчки за над 27 125 988,20 лв. Една от поръчките, чийто изпълнител е бил Костов, е била обект на сериозно разследване от Прокуратурата.

Става въпрос за ремонт на читалище в Червен бряг, за който Европа е платила близо 3млн.лв. за несъществуващи врати и удобства за инвалиди.

Ремонтът е извършен от роми, за които се твърди, че имат роднинска връзка с Костов. След фалшивото обновяване, от читалището изчезнали множество народни носии, музикални инструменти и други предмети, а за кражбата били обвинени т.нар. строители.

Освен това, през 2019г. "Мега Хидрострой" ЕООД е била санкционирана от Столична община за некачествен ремонт на 70-о училище "Св. Климент Охридски" и 160-о училище "Райко Жинзифов". При проверка на място, кметът на София Йорданка Фандъкова е стъписана от видяното и определя работата на фирмата като "безобразна".

Заради множеството нарушения, констатирани по време на ремонта на учебното заведение, на Зоран Костов са били наложени в максимален размер предвидените санкции, съгласно договора. До дни се очаква поканената фирма да представи офертата си за укрепване на проблемния участък.

Припомняме, че проблемът по пътя към ски-писта Картала е от години. Периодично сме свидетели на свлачища и срутища по трасето, като последното бе в началото на тази година.

Веднага, след като пътя бе разчистен, Община Благоевград подготви искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за спешно укрепване на ската в непосредствена близост до пътя към курорта Бодрост.

Експертен анализ потвърди сериозните свлачищно-срутищни процеси, които застрашават живота на хората. Установени бяха сериозни пукнатини и свличания на скална маса, застрашаващи движението по пътя, както и сериозна заплаха от другата страна на пътя, под който минава река Благоевградска Бистрица, която при високи води отмива земните пластове под пътното платно.

Експертизата установи, че е необходимо спешно изграждане на подпорна стена и задължително анкериране на компрометираните участъци, а участъка, който трябва да се укрепи е около 300м. Очаква се укрепителните дейности, които ще предотвратят бъдещи срутищни прцеси, да бъдат извършени в рамките на 120 дни.

Г. Георгиев