Смело сърце! Сержантът от НВУ "Васил Левски" Тянко Жеков спаси благоевградското с. Бучино от голям пожар 

10.09.2021 07:43   46130 прочитаСержантът от Националния военен университет „Васил Левски“ Тянко Жеков спаси благоевградското село Бучино от пожар. Бързата му и адекватна реакция е помогнала и на пожарникарите , които са успели да локализират огъня и да не му позволят да обхване къщите в селото. Тянко ,който е от благоевградския квартал "Грамада "намери призванието си, да помага на хората, показвайки голямо и смело сърце във всякакви ситуации.
„Аз съм от Благоевград и се озовах на точното място в точния момент. Видях да горят стърнища и веднага звъннах на 112. Температурата беше 36 градуса, духаше силен вятър и беше наистина много рискова ситуация. Но пожарникарите реагираха светкавично и бяха на мястото за по-малко от пет минути“, разказва серж. Жеков. 
Междувременно той успял да намери от фирма в съседство челен товарач и започнал да избутва пръст, за да ограничава огъня. Пожарникарите и той работили четири-пет часа, за да локализират пожара и да успокоят притеснените жители на Бучино. 
Това не е първият пожар, който серж. Жеков гаси като военнослужещ. Той е участвал и в потушаването на огъня в местността „Картала“   и в Рила преди години. „Теренът беше много сложен там. Трябваше да се изкачваме четири часа пеш нагоре, над Рилския манастир, за да достигнем огъня. Но е удовлетворяващо чувството, че си помогнал, въпреки трудностите“, споделя още серж. Жеков.

Той е военнослужещ от 2007 г. Има две мисии зад граница, възпитаник е на Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет и в момента е логистик в курсантския батальон. 
За съдействието, което сержант Жеков е оказал на огнеборците, началникът на РУ на МВР - Благоевград гл. инспектор Красимир Уруджолов изпрати благодарствен адрес до Националния военен университет „Васил Левски“. От своя страна началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов отличи военнослужещия с грамота. 

П. Попов