Служебното правителство започва спешни смени! Първи си отиват областните управители! За губернатор на Благоевград връщат лидера на БСП Гоце Делчев В. Сарандев? 

11.05.2021 20:43   27059 прочитаСлужебното правителство на президента Румен Радев вече е факт. Веднага след като бяха оповестени имената на министрите от служебния кабинет започнаха и слуховете около това кой, къде ще бъде сложен, и кой уволнен от новите министри. Както при всяко служебно правителство смените започват от областните управители-държавни служители, ръководили областите по време на управлението на ПП ГЕРБ.

Днес, дори се заговори , че новият областен управител на Благоевград ще е Валери Сарандев, лидерът на   БСП Гоце Делчев, който вече е бил областен управител  и за втори път ще смени назначения от ГЕРБ  Бисер Михайлов. Първият път, Сарандев седна в стола на Михайлов през 2017 година, отново по времето на служебно правителство.

При спечелването на парламентарните избори от ГЕРБ, месеци по-късно, Михайлов отново бе върнат на поста.  След смяната на областните управители ще започнат  рокади  в силовото министерство -МВР, чийто висши началници са работили по времето на управляващата партия ГЕРБ. Очакват се смени на почти всички полицейски директори на 30 -те области в България, както и шефовете на структури като ГДБОП, Националната полиция и други.

Новият вътрешен министър Бойко Рашков има  много кратко време да се запознае с работата на полицейските дирекции по места, за да оцени обстановката в МВР. Нелогично е да се пристъпва към смени на полицейски директори на дирекции с отлични резултати ..

ОД на МВР Благоевград например, която се води една от най-тежките полицейски дирекции, разположена на две важни граници, е с едни от най-добрите резултати в страната в последните 2 години и на първите места по оценявани показатели -разкриваемост на престъпленията, намаляване на битовите престъпления, забелязва се и повишаване доверието на гражданите в органите на МВР в Пиринско.

Дали това  обаче ще бъде взето предвид при предстоящите смени по върховете на МВР предстои да  видим.  Реваншизъм или експертност ще търсят новите министри в министерствата си ?! . Да се реже до "кокал" вече сме виждали и сме ставали свидетели на последващия батак от бързите смени на ръководни кадри. След рокадите в МВР вероятно ще се пристъпи към смяна на директори на държавни предприятия и институции.

Ще успее ли служебният кабинет да запази относителното равновесие в управлението?!  , това е въпросът, или ще се правят смени, за да се изолират всички работили по времето на ГЕРБ, така че да се обезпечат " честни " избори. От утре започват рокадите. Предстои заседание на министерски съвет, който вероятно ще започне поетапно освобождаване на обласните управители.

Пък после всички по веригата - стани ти, да седне мой човек... Това е България на входа на нови избори..

Петя Иванова