След решение на общинския кризисен щаб - Благоевград! Изписаха принудително болни от туберкулоза, за да обособят отделение за заразени с коронавирус!  

25.03.2020 16:42   8666 прочитаВ Световния ден за борба с туберкулозата 24 март, от тубдиспансера в Благоевград изписаха принудително пациенти, лекувани от туберкулоза. Те ще продължат своето лечение при домашни условия, въпреки че болестта им е не по- малко заразна от коронавируса. Причината за тяхното изписване, е че част от Специализираната болница за пневмо- фтизиатрични заболявания ще бъде обособена като инфекциозно отделение, с решение на общинския кризисен щаб, оглавяван от кмета Румен Томов.

В момента се извършва преоборудване на отделение с 15 легла, където при необходимост ще бъдат настанявани болни от коронавирус, но не в най- тежка форма. Д-р Петър Георгиев- управител на Специализирана болница за пневмо- фтизиатрични болести увери, че въпреки липсата на достатъчно персонал, отделението ще функционира при кризисна ситуация.

Статистиката показва, че през 2019 година в света на ден от туберкулоза са умирали по 4000 души.  Всеки ден 30 000 души се разболяват от тази болест. За една година 10 млн. хора заболяват от туберкулоза, а 1. 5 млн. умират. Пулмологът е категоричен, че туберкулозата също е опасно заразна болест, но на пандемията в момента от коронавирус трябва да се обърне нужното внимание и да се вземат необходимите мерки. За преобразуване на част от болницата в инфекциозно отделение решението бе  на кризисния щаб в Благоевград.