След инцидента в м. Бодрост над Благоевград: Фрийрайдъри настояват за затваряне на ски зона Картала 

20.01.2021 11:49   28284 прочитаИзключителна популярност доби инцидентът от преди няколко дни в местността Бодрост над Благоевград, за което първо съобщи struma.com.

Тогава 24-годишният Георги Захариев счупи подбедрица, карайки ски на забранено място и бе транспортиран с линейка първо до благоевградската болница "Пулс", а след това - преместен в столицата.

Вчера ПСС излезе със становище по въпроса, за което също информирахме своевременно. Днес публикуваме без редакторска намеса и "правото на отговор", автор на което е Иван Тотев - приятел на Георги, който също участва в неговото спасяване.

"Понеже видях много коментари относно това Георги дали има застраховка, дали според Вас, един човек, който 90 процента от времето си прекарва в планината няма да има? Георги е със ЗАСТРАХОВКА!!!

Споделям с Вас моята гледна точка като действащо лице по спасяването на пострадалия ми приятел.

Отиваме на Картала, любимо място за извън пистово каране, както и пистово. Дълга писта, има много каране.

Пристигаме, купуваме си карти, и се качваме на лифта. Аз, Георги Захариев, Александра Александрова и Маргарита Георгиева.

Тръгваме надолу по новата писта и малко по-надолу решаваме, аз и Георги, да влезем в зоната за извънпистово каране. Малко след това, губя Георги в гората. Излизам на пистата и продължавам надолу.

След малко ми звъни викащ от болка. Беше се размазал близо до лифта. За части от секундата помислих, че ме базика, но затваряйки телефона 112 беше набран веднага. Отговор дали ще ми пратят спасителна служба - не получих. Казано ми бе, че там ПСС НЯМА! От курорта трябвало да пратят. Реално се оказва, че СКИ-ПАРК КАРТАЛA НЕ РАЗПОЛАГА СЪС СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА НЕ РАЗПОЛАГА С ДОЛЕКАРСКИ ЕКИП! НЕ РАЗПОЛАГА СЪС СПАСИТЕЛНИ ШЕЙНИ! НЕ РАЗПОЛАГАТ С НИЩО, което може да ни бъде от полза за пълноценното евакуиране на Бат ви Гошо.

В крайна сметка, приятел уреди момчетата каращи ратрака да вземат мигновенното решение да тръгнат към предполагаемата позиция на пострадалия.

Качвам се на лифта заедно с един познат, и заедно, след слизане от кабинковия лифт тръгваме по най-бързия и безопасен начин към Георги.

Возейки се в лифта гледката не беше за всеки. Той лежеше до дървото, свил се и викащ от болка. Не е гледка лесна. Достигаме го. Момчетата от снегоутъпкващата машина бяха пристигнали и оказваха съдействие на Георги. Моментално взехме решение, че трябва да го шинираме. Получи леко болкоуспокояващо “Нимезил” и акцията продължава с пълна сила. Гледката не е за всеки, но нямаме избор.

Идват още хора да помагат. Вече извадена, аптечката влиза в пълна сила, след като коланът от грейката вече беше стегнат около импровизираната шина. Никой не се оплака. Беше около минус десет, а работехме с голи ръце. Никой не каза студено ми е. Всички процедури по затопляне на пострадалия, които можехме да предприемем бяха предприети. Валеше, но никой не забеляза.

След като шинирахме Гошо чрез щека и дръжка от лопата, трябваше да предприемем действия по пренасянето му върху сноуборд, визуализиращ шейна. Машината за сняг нямаше как да достигне точното местонахождение на инцидента, и бяха трудни 50 метра спускане, в които всеки даде най-доброто от себе си.

Все още, спасителен екип- НЯМА!!! НЯМА ЧЕРВЕНО ЯКЕ!! (Червено яке- планинските спасители са с червени якета). Сами сме. Близо 7 човека, може да се бъркам. Хора, нямащи нищо общо един с друг, но с една обща и единствена цел - спасителната акция да бъде успешна.

Трудно беше да свалим Георги до машината, но се справихме. Беше болезнено, но успешно. (Малко хумор да вмъкна, благодаря на момчето което ми вдигаше всеки път грейката, все пак колана беше на шината.)

Машината не е пригодена да вози пострадал. Няма легло, няма и стълба. Качихме го отвън и трима души го придържахме докато машината вървеше бавно и внимателно по пистата. Разбира се трябваше да пълня главата на Гошо с глупости, за да не заспива. Продължаваше и да му е студено. Но поне отговаряше, не с най-приличните думи, но отговаряше.

Долу ни чакаше линейка. Прехвърлихме го на носилката (не знам точното наименование на жълтата пластмасова платформа). И заедно с медиците го качихме в линейката. Маги тръгна с тях, аз и Алекс - с баничарката “Банищайн”.

В болница “Пулс”, му бе оказано съдействие: снимка, шина и пътуваме към София - център Пирогов. След няколко часа обикаляне по кабинети е приет за операция.

Разказах Ви почти най-подробно историята за инцидента. Сега ще Ви кажа, това което е дори по-важно. Трябва ски зоната да бъде ЗАТВОРЕНА, СЛЕД КОЕТО БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПЪЛНИ ПРОВЕРКИ ОТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА ЗА ТЕЗИ ЦЕЛИ!

Защо трябва да бъде затворен ски центърът?

-НИКАКВА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА КУРОРТЪТ НЯМА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ. Концесионерът, И. Ризов, няма нужда да дава пари за спасителна служба. За какво му е?

Курортът работи без достатъчно наличен сняг. Долната част на пистата, нямаше НИКАКЪВ СНЯГ! НИКАКЪВ! Как си позволява собственикът, да пусне лифта, да отвори ски зоната, а пистата да е в камъни!? Реално един човек, който е отишъл да кара ски, просто да кара ски и да се забавлява, и види какво го чака в долната част на пистата, не знам дали би се зарадвал да ходи 10 минути по камъни, след като е платил 33 лв за лифт карта!!!!

Ако лифтът е в района на курорта, то тогава спасителният екип който охранява ски зоната, трябва да се отзове. Ако лифтът е извън зоната, то тогава ПСС СА ДЛЪЖНИ ДА ОКАЖАТ СЪДЕЙСТВИЕ. Разбирам, че ПСС не охраняват зоната, а пък ски зоната няма собствена спасителна служба. Да разбирам, че ми е отказано съдействие от ПСС ИЛИ?

112 НЕ МИ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ, КЪМ МЕН ИДВА ЛИ СПАСИТЕЛЕН ЕКИП ИЛИ НЕ! Това нормално ли еПистите в района, не са обозначени правилно и при падане на мъгла, което е често срещано явление и човек може да се загуби. След като се загуби и евентуално излезе от обузначените писти, коя спасилна служба има право да се отзове?

Тази на курорта или Планинска спасилна служба!? Ски зоната не е осигурила правилна маркировка! Не ме разбирайте погрешно, мястото е уникално. Но когато няма сняг, и ти отовриш един курорт, и пуснеш хората да карат ски, по писта, по която няма сняг си е незаконно! Още повече, че отваряш ски зона и нямаш ДОРИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА!!!!!

Това е моята позиция като гражданин на Република България, и тя остава такава ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ОКАЗАХА СЪДЕЙСТВИЕ ПО СПАСЯВАНЕТО НА ГЕОРГИ. РЕСПЕКТ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА.

Вие бяхте част от един велик екип, който в синхрон и страхотна работа, помогнахме на нашия фрирайдър Георги Захариев, благополучно!

БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!!

СКИ ЗОНА КАРТАЛА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА!

ТОЗИ СЛУЧЕЙ НЯМА ДА БЪДЕ ПОТУЛЕН!!!

Ризов трябва да си получи заслуженото!!!"

П. Пенева