След големия пожар в центъра на Благоевград: Единият от братята роми от Дупница задържани за палежа на "Купола", освободен след 24 ч. арест, другият остава зад решетките 

07.09.2021 13:22   22064 прочита44-годишният Орлин Соколов от Дупница, рецидивист, осъждан за увреждане на чужда собственост и кражба, е зад решетките за големия пожар в култовата сграда "Купола", в центъра на Благоевград. Другият брат, арестуван в дома си в Дупница е освободен след 24 часово полицейско задържане. Оказа се, че е бил толкова пиян, че дори не разбрал какво е направил брат му Орлин, който бе заловен при опит да напусне страната през ГКПП Калотина. 

Братята, дупнишки роми, бяха засечени от охрнителните камери на заведенията в съседство и общинските камери и буквално за часове палежът бе разкрит. Били клиенти на пиано бар "Балкантон", пили цяла нощ и когато приключило работното време на заведението отказали да напуснат. Били изведени навън насила от охрнителите на бара, но минути по-късно Орлин се върнал, залял таблото на входа с бензин и драснал клечката, след което избягалв посока банята в Благоевград, където го чакал брат му.

Пламнал пожар, който много бързо обхванал цялата сграда, в която освен пиано бара се намира и дискотека ТНЕ FACE и банкова институция. В непосредствена близост има офиси и ресорант. Всички тези обекти пострадаха сериозно, а щетите са огромни. Целият център с часове бе задимен и опушен, а хора от съседна кооперация престояха навън с часове, докато огнеборците се справят със стихията.

Според пожарникари, подобен пожар в Благоевград не е имало с години. Единствената добра новина е, че няма пострадали хора. До края на седмицата предстои гледане на мярката за неотклонение на Орлин Соколов. Банката и заведенията всеоще изчисляват щетите причинени от пиянската изцепка на дупничаните. 

Петя Петрова