Скандален казус! ОБС председателят Ан. Тодоров с писмо - ултиматум към кмета Р. Томов : Сезирам Спецпрокуратурата, ако до 15 дни не докладвате за зелените площи и мораториума 

17.10.2020 09:39   16933 прочитаПредседателят на ОБС Благоевград Андон Тодоров изпрати спешни писма до кмета на областния център Румен Томов и до директора на РИОСВ, писмата са в отговор на решението на ВАС, признало решението за мораториум на ОБС Благоевград по отношение зелените площи в града и около него и забрана на строителството в м. Бачиново, поискано от Универсал Строй Консулт.

В писмото си до кмета Тодоров иска доклад за свършеното от кметската администрация по решението на общинския съвет, пита дали са описани имотите, в които не трябва да се строи и какви мерки е взел кмета по решението на местния парламент. Ако до 15 дни управата не удовлетвори питането на председателя, то той щял да сезира Специализираната прокуратура.

В писмото си до РИОСВ Тодоров иска спиране на всякакви действия около процедурата,  поискана от управителя на "Универсал Строй Консулт " Г. Ганджов  за започване на изграждането на спа и жилищен комплекс в района на кортовете над Благоевград. Така Тодоров и Общинският съвет сложиха "прът" в намерението за застрояване на зелените площи в областния център.

Припомняме, че съветниците от ГЕРБ предложиха мораториум и той бе приет единодушно от общинския съвет. "Универсал Строй Консулт ", които заявиха инвестиционно намерение още с встъпването на Томов в длъжност, обжалваха решението на ОБС в благоевградския административен съд, откъдето отхвърлиха жалбата им като неоснователна и ВАС потвърди това.

Припомняме, че грандиозното строителството в парка бе спирано 8 години от екскмета Атанас Камбитов. Със смяна на властта апетитите на инвеститорите в парка са възбудиха и те тръгнаха по институциите за събиране на документация, за да получат строително разрешение от новата кметска управа. Казусът предизвика сериозно обществено неодобрение, хората заплашваха с протести, ако строителството бъде разрешено.  

 Земята около кортовете стана частна собственост след скандална заменка на етаж от стария МОЛ, станала по време на управлението на кмета Костадин Паскалев.  П. Попов