Сесията на ОБС разкри: Пълен провал за народните избраници! Задкулисието в политическия бардак лъсна! Съветници се гаврят с Благоевград! /ВИДЕО/ 

03.07.2020 12:05   17861 прочитаСрам, позор и политически бардак! Това видяхме днес по време на сесия на общински съвет в Благоевград, на която трябваше да бъдат гласувани изключително важни за Благоевград точки -инвестиционен проект, участие във важно заседание на ВиК асоциацията и точки ,касаещи интересите на жителите на областния център.

Вместо това общинският съвет се зае на всяка цена да сваля председателя на ОБС Андон Тодоров и се превърна в селска говорилня, кръчма, в която опиянени "клиенти-политикани " всеки момент ще се хванат за гушите. В разгара на дебатите около свалянето на Тодоров 20 съветника, организирани с дни да направят преврата в ОБС, напуснаха залата ядосани и загърбиха важните за града точки.

Напусна групата на бившия председател Радослав Тасков, който се опита в залата да обясни какви са законовите разпоредби при гласуванията и заяви, че председателят не води заседанието, спазвайки закона. Тасков посочи практика, че ако ОБС председател не допусне влизане на точка, свързана с исканата му оставка, то той е в конфликт на интереси и би могъл да бъде детрониран от КПКОНПИ, каквато практика има в страната.

Заедно с групата на Тасков сесията напуснаха съветниците от БСП, ДСБ начело с вносителят на искането за оставка на Тодоров, Калоян Ханджийски ,БЗНС, групата на Рашко Динко. 6-тимата от ГЕРБ останаха индиферентни и предложиха при така развилата се ситуация сесията да бъде прекратена. Изключително неясна е политическата позиция на съветниците от ПП ГЕРБ, чието гласуване по всички точки има ключово значение.

В две поредни сесии те ни изумяват с поведението си в залата на общинския съвет. Опозиция ли са на властта, с кого са в конфигурация, как вземат политическите си решения при решаването на възникнали спорове, е пълна мъгла. След като не успяха да се разберат с колко гласа може да бъде свален председателят, съветниците се разпръснаха на всички страни и в крайна сметка председателят Тодоров запази поста си пак, а намерението, около което се обединяват част от съветниците повече от месец не успя.

" Виждате, че ОБС не иска да ме сваля, да ме свали иска кметът, защо?! Неговите аргументи са, че съм свикал сесия, за да изберем временен кмет на неговото място, 33 -ма съветници гласуваха за избирането на нов кмет, включително и БСП, намирам битката му за лична, има амбиции на други хора, този човек привиква съветници в кабинета си, за да ме сваля ", каза след прекратеното заседание председателят Тодоров.

А в това време 20-те, които напуснаха залата събираха подписка за извънредна сесия следващата седмица, на която да обърнат внимание на негласуваните днес точки. Липса на отговорно политическо поведение, правни каламбури, ялови спорове, белязаха днешното заседание на ОБС Благоевград..

Единственото адекватно поведение по време на сесията демонстрира съветникът от АБВ Павлин Янкулски, който разкритикува колегите си, че се занимават със сваляне на председателя: " Когато съдбата на кмета е неясна, сме тръгнали да сваляме и председателя на общински съвет и така съвсем ще блокираме работата на общината, в която виждате колко месеца вече Нищо не се случва ", каза съветникът, чиято мисъл спря от явно вълнение при вида на разиграващите се в залата спорове и агресивно политическо поведение.

Не успяха кукловодите на преврата да сменят Тодоров, но пък е факт, че разбиха общинския съвет. Вместо да работят за града, съветниците в две поредни сесии детронират председателя. И не успяват, така както месеци наред се бореха със зъби и нокти да изберат Андон Тодоров на поста.

И тогава и сега обществеността в Благоевград става свидетел на политически цирк, композиран от палячовци, част от които не знаят какво трябва да правят в общинския съвет, каква е тяхната политическа отговорност, че са избрани от хората, за да решават проблемите им, a не да се самоизяждат помежду си, гонени от личните си ежби и амбиции.

Този общински съвет, както многократно сме писали, е лишен, с малки изключения, от емблематични  за благоевградската политика лица . В него присъстват хора, събрани от кол и въже, които се лашкат на посоки, без да съзират отговорността от действията си, без да четат правилника си ,без да са запознати с това, за което трябва да гласуват, а само вдигат ръце "по инструктаж".

Отчайваща политическа ситуация в Благоевград. Общината буксува с месеци, сега и тия дето трябваше да бранят интересите ни, се разпадат. Благоевград върви стремглаво към пропастта, където ни водят озверели за власт интересчии, чийто ценз, политически и управленски компетентности ни направиха за смях в цяла България.

Благоевград се превърна в емблема на посредствеността и театър на абсурдните ситуации, чийто актьори избрахме сами. Така благоевградчани станахме съучастници на интересчии в битката им за власт, кариера и финансови облаги.

П. Костадинов