Саботаж в общинския приют за кучета в благоевградското с. Мощанец! Разбиха клетките и пуснаха животните, дни след като БАБХ спря общинската кампания по залавянето им 

25.11.2021 18:04   12026 прочитаС разбити клетки, махнати табели и видими следи от нашествие на вандали,  осъмна днес общинският приют за кучета в благоевградското село Мощанец. .Злонамереният акт, саботира започналата активна кампания на община Благоевград по прибиране и кастриране на  безстопанствените  кучета, проблем, който с години тормози благоевградчани  и не намери решение.

Особено тревожна става ситуацията в този период, когато кучетата са гладни, не намират храна и започват да нападат и плашат жителите на града. До скоро с  уличните  кучета  се занимаваше частна фирма , с която кметът Илко Стоянов прекрати договора , именно защото с години кучетата ставаха все по-голям проблем, броят им се увеличаваше и сякаш ги изсипваха  с чували по градските улици.

За да се справи с това  и държи под контрол ситуацията в града, общинският кмет предприе спешни мерки -кучетата бяха залавяни и настанявани в общинския приют в село Мощанец, там се кастрираха и се започнаха разговори за осиновяването им  с български и международни институции ,ангажирани с опазване живота и здравето на животните

И тъкмо когато общината стъпи на правилния път и започна работа по кардинално решаване на проблема, от Агенцията по храните в Благоевград изпратиха депеша ,забраняваща на общината да прибира безстопанствените четириноги ,заради това,  че гледачът им нямал нужната квалификация и не са изпълнени някои дребни неща ,около  функционирането на приюта .

Забраната  завърза ръцете на общината в тежкия в момента период . Получава се ситуация, в която, когато  общинарите започнаха същинската работа  по проблема ,първо идва заповед за спиране на кампанията, заради   дребни недостатъци на организацията на приюта , а дни след тази заповед   се появиха саботьори ,които нападнаха приюта и освободиха заловените кучета.

Въпросът ,които логично изниква е : Кой има интерес да създава суматоха и пречи на общинското ръководство да работи и стъпка по стъпка ,изпълнявайки набелязаните мерки да реши проблема?

Чий бизнес интереси бяха засегнати, прекъсвайки се възможността кучетата да бъдат обект на продажба? Общината разработи цяла стратегия как и къде да бъдат предлагани кучетата за осиновяване и бяха направени и първите стъпки в тази посока . Явно е обаче ,че  мерките ,които взе община Благоевград не се харесват, на онези ,които доскоро са правили пари от безстопанствените кучета.

" Проблемът е сериозен и ние стъпихме на правилния път за решаването му -изключително хуманно и с грижа за животните . Да не забравяме обаче ,че освен кучетата в този град живеят и хора и моята грижа е и за тях .

Така че онези, които правят опити за саботират работата на общината в тази посока не са защитници ,не са милостиви и обичащи кучетата ,те искат да пречат, къде от политически ,къде от бизнесинтереси, но в никой случаи не го правят от грижа за животните и хората. Новосъздаденото звено "Инспекторат " ще следи и собствениците на кучета ,които ги изхвърлят на улицата.  За да спрем тази порочна практика сме намалили таксата, за да може хората да ги регистрират по надлежния ред. Предвидили сме и сериозни глоби за нарушителите . Ще коригираме забележките на агенцията по храните  и ще продължим с кардиналното решаване на проблема, каза кметът Илко Стоянов за Struma. com .

Петя Петрова