С тържествена програма Благоевград отбеляза Националния празник 3-ти март 

03.03.2021 12:19   14186 прочитаС военни почести и тържествена програма бяха отбелязани 143 години от Освобождението на България от турско робство в Благоевград. Хиляди жители и гости на областния център се включиха в честванията по повод един от най-големите национални празници на Република България - 3 март. 

Честванията, по повод 143-годишнината от Освобождението на България от турско робство, започнаха пред паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. На това място преди 143 години са посрещнати освободителните руски войски от ІV мариополски полк. В знак на признателност, там, бяха положени венци и цветя в памет на борците за свободна България. Почит към героите отдадоха благоевградските политици,общественици,граждани и представители на Военно формирование 26 400 – Благоевград, представители на политически партии, на институции, общественици и граждани

Под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, почетно шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. Паралелно шествие тръгна и от Съдебната палата, с ученици от всички учебни заведения на Благоевград, предвождано от Детски духов оркестър.

Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.
Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в Освободителните борби.
Венци и цветя бяха положени и пред паметника на Гоце Делчев, в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. 

М. Иванов