С чужда пита-пиар! След като 6 месеца забави пускането на депото, Р. Томов подписа проекта от времето на Камбитов за анаеробната инсталация за над 26 млн.лв 

27.05.2020 10:36   10469 прочитаСлед като 6 месеца забави пускането на новото депо край благоевградското село Бучино, вчера  изпълняващият длъжността кмет на Благоевград Румен Томов, подписа договора по  готовия проект на екипа Камбитов и одобрените от негово време 26 милиона лева за изграждане на анаеробна инсталация за депото.

Договорът е  за изпълнение на пълен инженеринг във връзка с проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград по Оперативна програма,, Околна среда“ 2014-2020 г. Срокът за изпълнение на дейностите по Договора възлиза на 1 090 календарни дни. Цената за изпълнение на Договора е в размер на 26 666 000, 00 лв. без ДДС. Средствата са осигурени като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма.

Така депотото в благоевградското село Бучино се превръща в една от най-модерните бази за депониране на отпадъци в страната. Грандиозният проект за около 75 милиона лева, струваше години работа на предишния екип и бе финализиран миналата година, когато бе избран оператор на депото. Веднага след изборите депото, обслужващо 5 общини-Благоевград, Кочериново, Бобошево, Рила и Симитли, трябваше да заработи.

Кмет стана Румен Томов, който обаче с неясни мотиви отказа да подпише със законно избрания оператор на депото, предлагайки оперирането на модерното съоръжение да се извършва от общинската фирма "Биострой", независимо от това, че фирмата няма лиценз, няма възможности да извършва това. Томов и екипът му се мотаха в търсене на вратички как да се справят и да отхвърлят законно избарния оператор, но не им се получи.

След жалба, КЗК определи отказа за подпис като незаконен и нареди незабавно да бъде сключен договор с оператора. Така след 6 месеца забавяне от 1 май депото заработи, след което дойде ред на подписване и на договорените милиони за изграждане на анаеробната инсталация. Заради незаконния отказ и безсмисленото  упорство на Томов да подпише с депото общината загуби около 2 000 000 лева за депониране на отпадъците в Костинброд.

В крайна сметка бе довършен един успешен проект на екипа Камбитов. Има още няколко защитени и готови проекти от времето на предишния управленски екип, които екипът Томов трябва да  придвижи бързо, за да не изпусне сроковете, мотаейки се с документите по проектите, тъй като веднъж вече  се провалиха с готов проект за младежки център на стойност 4 млн.лв .  

П. Костадинов