Решетки за мнимата банкерка Петя Петкова от кресненското с. Д. Градешница, измамила десетки и издирвана над 3 г. 

09.10.2021 06:03   17528 прочита

сн. илюстративна


 Районен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Калин Василев взе най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Петя . Петкова от кресненското село Долна Градешница ., на 35 години, с последен адрес в София. С постановление на разследващия орган, тя е привлечена като обвиняема за измама, от която е причинена имотна вреда в размер на 20 500 лв. П. П. е обявена за издирване от 2018 година, като по искане на прокуратурата в Кюстендил, по отношение на нея има издадена и Европейска заповед за арест. 

В искането на Районна прокуратура – Кюстендил до съда се посочва, че в периода 14. 06. 2018 г. до 19. 06. 2018 г. в гр. Кюстендил, след предварителен сговор със С. П. от Община Кресна и неустановено по делото лице от мъжки пол, с цел да набави за себе си и за лицата, с които се е сговорила предварително за извършване на настоящето престъпление, имотна облага. Петкова се представяла  за длъжностно лице- служител  банков- клон, с функции по пазене и управление на чужди парични средства. Обвиняемата е възбудила и поддържала в пострадалата В. Д. от Кюстендил, заблуждение, че може да й помогне да рефинансира кредита си при изгодни условия. За целта В. Д. трябвало да сключи договор за кредит на стойност 20 000 лв. с „Б…П…Ф…“- клон България и договор за бърз кредит с „В…К…“ ООД на стойност 500 лв., да изтегли отпуснатите й по двата кредита парични суми и да ги предаде на нея и на С. П., за да ги осчетоводят и преведат впоследствие по банковата й сметка в банка, за да покрият текущия й кредит. 
Видно от доказателствения материал по делото, налице е обосновано предположение за съпричастност на обвиняемата към престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. П. П. успешно е осуетявала издирването си за период от повече от 3 години. Това води до категоричния извод, че  има   опасност да се укрие.

Следва да се отбележи, че обвиняемата се издирва в различно процесуално качество по 17 досъдебни производства, водени от разследващи органи в различни части на страната. Петя и съучастниците са измамили десетки с хиляди левове.  Съдът отчита и наличните характеристични данни относно обвиняемата, затова че тя ползва различни неистински имена, с които се представя при контактите си в обществото, нейната мобилност или липса на трайна уседналост към един постоянен адрес. 

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок, считано от днес.