Рекордьор! Банскалия извърши 5 престъпления, докато шофира! Районна прокуратура – Благоевград с обвинителен акт 

24.05.2023 08:37   12534 прочитаПод ръководството на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Разлог, се води разследване по досъдебно производство за извършени пет престъпления по чл. 343б, ал. 1; чл. 343б, ал. 3; по чл. 343в, ал. 1; чл. 270, ал. 1; чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК. 

В качеството на обвиняем по делото е привлечен Р.адослав  Тодев . (на 33 години). 

 На 20. 05. 2023г. мъжът управлявал лек автомобил, м. „Мерцедес“, по четирикласен път 19014. Той отказал да се подчини на подадения му от полицейски служител сигнал за спиране, като продължил шофирането със скорост над 100 км/ч в час. 

 Водачът изминал разстояние от около 4 км, въпреки че непосредствено след него се движел полицейски автомобил, подаващ звуков и светлинен сигнал. В опита си да избяга от органа на реда, той създал непосредствена опасност от възникване на пътнотранспортно произшествие. 

 В хода на разследването е било установено, че   Тодев  управлявал превозното средство с концентрация на 1, 93 промила алкохол и след употреба на наркотично вещество - кокаин. 

 Освен това той шофирал в едногодишен срок от наказването му по административен ред с влязло в сила наказателно постановление за управление на автомобил без съответно свидетелство за управление на МПС. 

 С действията си обвиняемият противозаконно пречил на орган на властта да изпълни задълженията си, свързани с извършването на проверка за спазването на разпоредбите на Закона за движението по пътищата. 

 Р.адослав Тодев  е обвинен и за незаконно държане на високорисково наркотично вещество - 0, 53 грама кокаин. 

 С постановление на прокурор мъжът е задържан за срок до 72 часа. Той е многократно осъждан. 

 Предстои произнасянето на съда по внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 

П. Попов