Първо заседание на Ковид комисията към ОБС Благоевград: Набелязаха мерки антивируса 

18.11.2020 17:35   39428 прочитаХирургът д-р Т. Велчев с предложение: "Набелязаните мерки са пожелателни, предлагам пълно затваряне на града за 3 седмици", ето какво предложи лекарят на първа линия, сам бил жертва на вируса

Първо заседание на новосформирана Ковид комисия, в която участват 9 общински съветници, както и представители на различни политически групи се проведе днес в Благоевград . На заседанието присъстваше и кметът на града Румен Томов, като председател на Кризисния щаб в общината.

За председател на комисията бе избран д-р П. Янкулски, за нейн заместник д-р Владимир Пандев, а целта на комисията е решаването на проблеми, възникнали в битката срещу Ковид19. Да се прекрати практиката хората да се редят на опашки пред РЗИ, да се обособи болнично помещение, близо до рентгена и лабораторията, да се намерят ковид таксита, които да возят болните и непрекъснато да се подържа "банка" от доброволци, които да даряват плазма при нужда, откриване на триажен кабинет ,са част от направените предложения, това обясни след заседанието нейния председател 

Нервен излезе от заседанието на комисията съветникът от "Глас Народен"  д-р Теодор Велчев, който е на първа линия в битката срещу вируса. Той работи в болница "Пулс " и бе сред първите медици, станали жертва на коронавируса. Пред членовете на комисията д-р Велчев направил реално предложение, като човек, който идва от болничната среда и всеки ден се сблъсква с проблемите там : Ситуацията не е само тревожна, тя е критична, намирам създаването на тази комисия за безсмислено, а целите и по скоро като пожелателни и разсрочени във времето.

Докато се изпълнят тези предожения пандемията ще вземе стотици жертви, а лекарите ни ще се изпоразболеят. В момента работи само една Хирургия и това е хирургията на болница Пулс, представете си какво значи това, ако лекарите и сестрите се разболеят на територията на областта няма да има отворено отделение за спешните хирургични интервенции.

Затова предложих : Да се затворят училищата, детските градини, ресторантите, магазини, пълно затваряне на града поне за 3 седмици, така ще се спре инвазията ни вируса. Да останат отворени хранителните магзини, аптеките, банковите офиси бензиностанциите и държавните учреждения. Целта на всичко това е да се намали натискът върху болниците и здравните работници, както и обикновените граждани на общината. Смятам, че нямаме никакво време за губене, ако разпространението на вируса върви с такива темпове, декември ще е страшно.

Поисках моето предложение да бъде гласувано на общински съвет, след което да информираме Министерски съвет за решението на местната власт, за да се измислят заедно мерки за компенсиране на бизнеса. Всичко, което днес чух са пожелания в дългосрочен план, а смятам, че време за губене няма. Предложението на д-р Велчев не бе прието от останалите членове на комисията, което той изкоментира така : Не може хора, които са извън болничната система в този момент  да набелязвт мерки. Пак казвам като лекар : Прогнозите ми са плашещи, затова смятам предложението си за реално изпълнимо и неотложно. 

На заседанието бе решено да се обособи единен център, който да дава точна информация за болните в областта. 

Групата на ДПС в Общински съвет – Благоевград са готови да дарят апарат за кръвна плазма на Кръвния център в града в помощ на борбата с Ковид – 19. 

Председателят на ОбС Андон Тодоров обясни, че ще поиска председателят и зам-. прeдседателят на комисията да бъдат включени в Общинския кризисен щаб и припомни, че до сега в тази комисия няма представители на Общинския съвет. 
С. Стоянов

Т. Велчев