Преса на ЮЗДП и полиция в Якорудско! След проверки на кмета на с. Конарско Ахмед Ахмед -Пачката "изгоря" и горски служител! Уволняват го заради незаконен превозен билет 

23.11.2022 17:03   19138 прочитаГорският служител от ДГС Якоруда Х. Весалов ще бъде дисциплинарно наказан, най-вероятно уволнен, заради светкавично издаден билет за контрабандна дървесина, вече складирана в дом в якорудското село Конарско.

Това бе установено по време на проверка на полиция и ЮЗДП във връзка с разследване срещу кмета на село Конарско Ахмед Ахмед, задържан с контрабандна дървесина преди дни, това научи Struma. com от свои източници.

По време на проверката в дом в селото са установени около 20 куб. метра иглолистни дърва за огрев, без документи за произход и поставена контролна горска марка.

На място била съпругата на проверявания, която ззаявила, че документите за дървесината са у мъжа и. Впоследствие той представил билет за дървата, издаден от Весалов с дата -деня на проверката.

Твърди се, че собственикът им с SMS е накарал горския спешно да издаде билет, разказват източниците ни. От ЮЗДП потвърдиха, че служителят на ТП ДГС Якоруда, в нарушение на Закона за горите и подзаконовата наредба е издал електронен превозен билет на собственика на имота с цел дървесината да бъде установена.

Проверките в ДГС Якоруда продължават след ареста на кмета Ахмед Ахмед- Пачката. Ето какво съобщават от ЮЗДП:

Във връзка с констатираното нарушение на 20. 11. 2022 г., при което беше задържан автомобил, собственост на фирма „Диамант Рубин“ ЕООД, в с. Конарско, община Якоруда, с около 20 куб. м. незаконно отсечена строителна дървесина уведомяваме, че продължават съвместните проверки от служители на ЮЗДП, гр. Благоевград и РДГ Благоевград за установяване произхода на отсечената дървесина.

На 21. 11. 2022 г. при проверка в един от подотделите, включен в дърводобивен  обект №2124, спечелен от фирма „Диамант Рубин“ са установени незаконно отсечени 27 бр. едроразмерни дървета от дървесен вид бял бор, възлизащи на общо 28 куб. м. В съседния подотдел също е констатирана незаконна сеч на 16 бр. бялборови с обем 12 куб. м. дървесина.

В същия ден на около 2-3 км разстояние от сечището, комисията установява,  разтоварени на купчини на три места строителна дървесина от дървесен вид бял бор, без поставена контролна горска марка. На 22. 11. 2022 г. от проверяващите е извършено измерване и транспортиране до базата за задържани материали на изоставената строителна дървесина, която възлиза на общ обем – 43 куб. м. Във връзка с установените нарушения, от ЮЗДП ще бъдат дадени указания на ТП ДГС Якоруда да прекрати едностранно, на основание чл. 40, сключения договор за продажба на дървесина с фирма „Диамант Рубин“ ЕООД на селския кмет.