Поредно разочарование за хиляди благоевградчани! Кв. "Грамада" остава отново ОТВЪД БАРИЕРАТА! Отлагат строителството на мечтания подлез ! 

12.02.2020 13:46   18386 прочитаСпира се изпълнението на обществена поръчка за строителството на дългоочаквания подлез в кв. "Грамада", за който бившият кмет Камбитов направи първа копка и обяви начало на строителството, с осигурени над 5 млн.лв , в края на лятото миналата година. На пресконференция вчера, благоевградският кмет обяви ,че строителството се отлага, тъй като е установено, че обектът е от първа категория, а проведената поръчка за строителство е за обект трета категория.

Първата категория е заради това, че в областта на обекта попада национална инфраструктура, а именно ж. п релсите. Констатациите бяха направени преди време и фирмата изпълнител ДЗЗД " Грамада-Строй" заяви готовност да промени спешно категорията си и да изпълни необходимите изисквания на закона, за да направи подлеза в срок. Кметът Томов обаче на пресконференция заяви, че спира поръчката ,тъй като общината щяла да търпи санкции, ако бъде изпълнен проектът при сегашните условия, без да вземе предвид, че фирмата заяви намерение бързо да се коригира, за да може да изпълни ангажимента, за който е законно избрана.

Това във времето щеше да стане много бързо и подлезът да започне да се изгражда. Сега обаче процедурата стартира отново, предстои изготвяне на ново проектно предложение,кандидатстване за финансиране, избор на нова фирма, което ще отнеме неизвестно колко дълго време. С отлагане изпълнението на поръчката възниква риск от нови загуби за общината, фирмата изпълнител на строежа може да заведе дела за неизпълнението на договорните си отношения. Случаят припомня и решението на кмета Томов за спиране на депото.

Решение ,което КЗК отмени като категорично Незаконосъобразно. Очаква се и за подлеза в Грамада, фирмата изпълнител да внесе жалба в КЗК и казусът да се повтори. Факт е, че управленското решение за отлагане на строителството ,разочарова хиляди благоевградчани, както и всички шофьори ,които с часове чакаха на "бариерата ", за да влизат и излизат в кв" Грамада ". Очаквайте коментар на фирмата изпълнител по темата.

П. Костадинов