Поредно незаконно уволнение от благоевградския кмет Р. Томов: Съдът върна на работа бившата директорка на Детска ясла N5 - Илинка Ханджийска  

28.02.2021 07:03   10448 прочитаРайонен съд Благоевград определи уволението на бившата директорка на Детска ясла N5 "Конче Вихрогонче" - Илинка Ханджийска като незаконно и нареди тя да бъде обезщетена и върната на работа. Ханджийска бе уволнена през май миналата година, а заповедта за отстраняването ѝ от поста бе разписана от кмета Румен Томов.

Уволнената директорка заведе дело с искане за отмяна на заповедта и възстановяване на длъжност. Тя поиска и обезщетение в размер на 8 449, 20лв. за оставане без работа за период от шест месеца. На заседание на Районен съд, провело се в петък, исканията ѝ бяха уважени изцяло, разбра Struma.com . 

Припомняме, че Ханджийска бе дисциплинарно уволнена, след сигнал от медицинските сестри, работещи в яслата, които се оплакаха от недопустимо отношение и поведение от страна на директорката към тях, изразяващо се в обиди и поставяне на медицински диагнози, които те определиха като "психически тормоз". На нейно място бе назначена Ева Динова. 

Съдът обаче върна Ханджийска на поста ѝ с мотива, че, за да бъде законосъобразно едно дисциплинарно наказение, то предполага осъществяването на процедура при спазването на постъпателно развиващ се динамичен фактически състав. В случая има редица нарушения на КТ като неспазени срокове, немотивирана писмена заповед.

От директорката не са били поискани обяснения, което е задължение на работодателя в подобни случаи, а това от своя страна съдът счита като абсолютно отменително основание и прави дисциплинарното уволнение незаконно. 
Делото приключи в полза на Илинка Ханджийска, а разходите по него, както и обезщетението ще бъдат платени с общински средства. Община Благоевград плаща за загубените дела, заведени от уволнените от Томов служители, а сумата отдавна надхвърли шестцифрено число.

Всичко обаче е за сметка на благоевградчани, които са реалните платци и чрез данъците си покриват подобни "непредвидени разходи". Десетки са хората, които потърсиха правата си в съда и оспориха уволненията си, след като станаха жертва на политическата чистка на Томов. Масово Общината губи делата и понася огромни загуби за обезщетения, съдебни разноски и адвокатски възнаграждения. 

П. Пенева