Отстраненият от ВАС и АС-Благоевград Румен Томов продължава да уволнява в общината! Съкратиха майка на близнаци в първия и работен ден след майчинството 

26.05.2020 13:39   31213 прочитаЕкспертът в отдел "Човешки ресурси " в община Благоевград Елена Качева е освободена от работа днес. Младата жена е майка на 2 деца  близначета. Майчинството и изтекло и тя се върнала на работното си място, но я посрещнали със заповед за съкращение. Качева останала като попарена от новината, тъй като не и  е била дадена никаква възможност за реакция. Кой ще заеме мястото на Елена и дали наистина щата е съкратен и няма да има нов назначен, ще проследим.

Факт е обаче, че въпреки решенията на два съдебни състава и трето решение, потвърдило решение на ОИК за детронирането му, Томов не спира да кадрува в общинска администрация, освобождавайки хора от предишния екип. Повече от 6 месеца в общината рокадите и уволненията бяха стил на поведение на новите управници и основна характеристика на управленската им политика.

Повече от половината служители в администрацията бяха освободени под една или друга форма и на тяхно място се назначаваха хора по предизборни ангажименти, или приближени на БСП и част от партиите, подкрепили го в кампанията на миналите избори. Според кулоарните клюки новите управници бързат да назначават свои хора в администрацията, подготвяйки се за предстоящите местни избори през есента, разчитайки, че техните хора в общината, ще им осигурят фамилии избиратели.

Правят си кампания БСП и компания и тя е видна за благоевградчани. Раздвижиха се, взеха да имитират заетост и ангажираност, но до момента не можем да отчетем реално свършена работа по отношение наболелите проблеми в областния град. Работни места не бяха открити така както обещаваха, улиците, заложени за ремонт не са ремонтирани, въздухът продължава да е мръсен, Томов не реши и проблема с Рубин, така като се кълнеше в хода на кампанията, не доведе инвеститори, натресе над 2 000 000 дълг за боклука, продължава да говори за тежкото си финансово наследство и фалирала община и  непрекъснато говори за икономии.   

Закриват се  предприятия, дружества и фестивали, без да се  заместват с нещо друго. Не спази и обещанието си, че няма да уволнява и назначава по партиен принцип в общината, а ще запази специалистите, но от действията  се вижда, че   назначенията му са партийни или протежета на партийни централи. Безкомпромисни са новите управленци.

Уволниха жена, докато беше в болница, уволняват майка  на 2 деца, завчера уволниха онкоболна жена и махнаха служители, които са на работа в общината без да са членове на ГЕРБ или по някакъв начин обвързани с партии. или вражески лагери на управленците. Липсата на специалисти в общината е видима за благоевградчани. Гафовете на администрацията  не спират, микроклиматът в общинска администрация е непоносим, а страхът от репресии и уволнения заема застрашителни размери, коментират работещи.   

Всеки момент ще стане ясно дали Томов ще обжалва поредното решение за отстраняването си от поста кмет на Благоевград пред ВАС, след като преди седмица АС Благоевград потвърди решението на ОИК за отстраняването му. Мотаят топката с надежда, че ще стане чудо и Томов ще запази поста си. Абсурдните им ходове са меко казани смехотворни, а жаждата за запазване на властта отвращаваща.

Сам Томов каза на пресконференция, че не го е страх от избори. Пак питаме, какъв е проблемът тогава, какво е това силово захващане за властта в общината.?! Идете на избори, за да се уверите в народната любов 6 месеца след управлението на БСП с Томов начело. Благоевград доби скандална известност с тези кметски маневри.

Има 2-ма кметове, единият не си тръгва въпреки множество решения, седнал в кабинета по силата на съдебно определение, другият избран от ОБС. Двувластие и хаос, това е обстановката в момента в Благоевград, която както е видно ще се поддържа с високо напрежение и жалки опити за оставане във властта, в една уж фалирала община, колкото е възможно по-дълго време.

П. Костадинов