Отприщи се спирано 8г. инвестиционно намерение! Бизнесменът Г. Ганджов атакува решението на ОБС за забрана на строителството в района на кортовете край Бачиново 

26.06.2020 12:06   14522 прочитаСтроителството на луксозен колплекс със спа център, хотел и къщички за гости край тенис кортовете до м. Бачиново  влиза в съда. Строителна фирма "Универсал строй консулт " възобнови инвестиционните си намерения, спирани от екскмета Атанас Камбитов 8 години, за строеж в района. 

Управителят на фирмата Георги Ганджов  депозира жалба срещу решението на ОБС Благоевград, с което се възложи на кмета Румен Томов да се измени подробния устройствен план в района на тенис кортовете в м. Бачиново, с цел забрана на строителството там.  В жалбата си до съда, Ганджов иска отмяна на решението на съветниците, обявявайки го за незаконосъобразно.

Ганджов счита, че е недопустимо да се иска промяна на плана само заради един имот, при това частен. Според него изменение на ПУП се иска за "територии по чл 103 ал. 2, а в закона е посочено, че общинският съвет няма право да възлга на кмета на промени плана. По този начин, смята Ганджов, се нарушавало конституционното право на собственост на дружеството собственик, което не е првило искане за промяна на ПУП. Ганджов моли административния съд да отмени това решение поради неговата незаконосъобразност и факта, че решението не било гласувано с необходимото мнозинство.

Припомняме, че инвестиционното намерение на фирма" Универсал Строй Консулт", се възобнови след като Румен Томов смени Атанас Камбитов на кметския пост. 8 години Кабитов не позволи в тази част, която според него трябва да остане зелена зона за отдих и релакс, да се извършва строителството.

Преди малко повече от месец стана ясно, че от фирмата отново са се активизирали, за да осъществят намеренията си, на което общински съветници възроптаха остро и бяха категорични, че няма да позволят строежа на сграден комплекс с хотел, спа център и тенис кортове в района.

Съветниците от ГЕРБ поискаха мораториум върху строителството, затова в залата на ОБС бе взето решение за промяна на ПУП,който забранява строитеството в зоната..

Припомняме, че фирмта със съдружници трима строителни босове Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов внесе това намерение по време на управлението на кмета Костадин Паскалев. Идвайки на власт Камбитов обяви, че докато е кмет няма да позволи строителството в зелената зона 

„Има мотивирано предложение на главния архитект, с което спираме реално изпълнението на това стоителство“, каза тогава кметът. 
 Интересна е предисторията на скандала със забраненото строителство .  Фирмата  става собственик на 18 декара земя край м. Бачиново  , заменена срещу  1 етаж от МОЛ "Възраждане"  . 

Сделката със замяната  бе реализирана през декември 2006 г. от тогавашния областен управител на Благоевград Владимир Димитров на втората година от управлението на тройната коалиция. Мотивът бе, че етажът от МОЛ-а е нужен за новосъздадения Административен съд.

Преди време пред Struma. com, бизнесменът Ганджов заяви, че фирмата му няма  нищо общо със заменката "кон за кокошка", а са  купили земята от друго лице. Тогова той заяви ,че   намира общественотото недоволство около строителството за изкуствено разпалвано, тъй като мястото в момента е свърталище на наркодилъри, наркомани и прилича на сметище

"Информирали сме и полицията, идете и вижте на какво прилича мястото. По добре ли е да е занемарено, запустяло и обитавано от подобни лица, или да бъде изграден комплекс за релакс и забавление, каза Ганджов.

Ще се разрешили спорното строителство край парк Бачиново?, това е въпросът, който предизвиква широк обществен интерес. Какво ще реши съдът, очаквайте подробности по любопитния казус. 

П. Костадинов