Отново "ток с високо напрежение" в ПП ГЕРБ в Пиринско! Герберите от Благоевград готвят декларация срещу решение на ИК и отнетото им второ място в депутатската листа 

10.10.2021 08:47   30545 прочита 

Отново напрежение в ПП ГЕРБ в Пиринско. Решението на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ от миналата седмица, областният център Благоевград да бъде"дисквалифициаран " от второто място в кандидат-депутатската листа, предизвика истински ступор  в редиците на партията на Борисов в областта. Решението  инж. Росица Димитрова от Благоевград да бъде заместена с 6-тия в проектолистата на Андрей Новаков, Александър Мацурев, демобилизира структурите отново.

Прецедент е Банско да изпревари градове като Благоевград, Петрич, Сандански. Как комисията е взела това решение е неясно. Факт е, че кандидатът на Банско не успя да се класира за парламента на последните избори, тъй като не събра достатъчен брой преференции и бе изпреварен  от Симитли, Петрич, Сандански.

Доскоро се говореше, че след няколко мандата, Мацурев няма да участва в изборите и мястото му щял да заеме К. Загорчин. Видя се, че това не се случи. Александър Мацурев продължава да се бори за депутатско място. 

Разместването в листата се случва дни преди старта на кампанията, абсолютно алогично, и предизвика истинска предизборна суматоха. След спешна сбирка на ГЕРБ в края на миналата седмица, благоевградски гербери се готвят да отидат в централата на партията, внасяйки протестна декарация, подкрепена от голяма част от активистите на партията по места, с която уверяват лидера Б. Борисов, че крамолите са стихнали, че са обединени и готови за победен изборен марш, но решението на ИК ги е смутило и изненадало, разбра Struma.com.

Изваждането на Благоевград от второто място в  листата ще се отрази на изборния резултат ,категорични са местни активисти. 
Липсата на надежден кандидат от Благоевград обрича областта на сериозна загуба. При така подредената листа, Благоевград има представител едва на 8-мо място и това е съветникът Кирил Илиев, който досега не е показвал завидни преференциални възможности при участието му  избори .

Ако ситуцията се запази, рискът ГЕРБ да има 2 мандата и половина е голям. С Благоевград на второ място, анализатори прогнозираха 4-има депутати в областта, предполагайки, че благоевградските гербери ще се мобилизират и работят, за да имат представител в парламента. 

Не признават благоевградските гербери обаче, че решението на ИК е наказателна мярка, заради продължилите с години разпри в партията. Междуличностните  ежби, гласуването един против друг, клюките, скандалите обезличиха ГЕРБ в областния център. Местните лидери допуснаха кардинални грешки, изпирайки "мръсните си гащи " на улицата, и покривйки се като щрауси, пред нестиващите сериозни проблеми сред хората им. Занемариха работата, улисани в междуличностните битки за надмощие и сфери на влияние, и резултатите показаха това.

Появиха се и лоши съветници, които дестабилизираха партията в града. Настървените вражди, грубото вмешателство на чужди "елементи "в работата на ГЕРБ и спекулиращи с името на лидера, отвратиха  Борисов, който в прав текст им заяви: Затова не идвам в Благоевград, заради вашите скандали", каза им Борисов и ги остави да се оправят, ядосан и огорчен. Не трябва да се забравя, че Б. Борисов бе заблуждаван дълго за истинската ситуация в партията му в Благоевград. "Емисари" предаваха крива информация по върховете, и когато нещата излязоха извън контрол, тогава самият Борисов  разбра, какво става. Защо бяха изгубени кметските избори, защо намаля мощта на партията му в областния град и отсече : Вие там гласувате един срещу друг, не се спряхте, омръзна ми да се разправям с вас. " 
Днес обаче, когато ситуацията в страната е изключтелно тежка, представители на ГЕРБ са репресирани от новите управленци, вижда се какво се случва с кадровата политика в държавата и в областта, хората на Борисов си дадоха сметка, че единственият им шанс това да спре, е отново да заработят по старому, връщайки призовите си позиции, с убедителни изборни резултати. И Възраждането се усети .

Но натрапването на Банско и  Мацурев на традиционно заеманото от кандидат на областния център място, отново промени настроенията.

Местните гербери показаха на кметските избори, че не приемат натрапени кандидатури, не работиха за избрания кандидат  и загубиха изборите. Рискът това да се повтори и сега е голям, ако ИК не ревизира решението си, и не върне Благоевград на мястото му.

За всеки е ясно, че лидерът на партията Б. Борисов има последната дума. Дали  той ще преглъгне обидата и предателствата  и ще прости на Благоевград, давайки им пореден шанс да се докажат, предстои да се разбере. Решението трябва да бъде взето бързо, тъй като само след броени дни влизаме в предизборна кампания. Очаквайте подробности в понеделник. 

Петя Колева