Окончателно! Съпругата на ексмитничаря М.Минев аут от обектите на НСБ-Петрич! Фирма "Златен Рожен" е новият стопанин на хотел, 2 басейна и административна сграда на стадиона 

25.05.2023 18:17   52857 прочита 

Съпругата на известния бивш митничар Марио Минев - Величка Минева, с фирмата си "ЕТНО"-ООД,  напуска стопанисваните до момента атрактивни обекти- хотел-почивна станция, два басейна и административна сграда , собственост  на Национална спортна база /НСБ/ в Петрич.

Това става факт, след като на проведения търг за отдаване под  наем, фирма "Златен Рожен " с управител Маруся  Осиковска бе класирана на първо място и успя да отвее конкуренцията от още няколко фирми-мераклии за стопанисване на сградите , част от национална спортна база "Цар Самуил", а именно - Хотел/ почивна станция на три етажа с ресторант,. Административна сграда с площ от 90 м2, и два басейна -голям и детски басейн 

Предстои сключване на договор с новия наемател, който по силата му е длъжен да направи инвестиции за 1 200 000 лева. Решението на комисията е внесено за одобрение в съвета на директорите, след което предстои подписване на договор с новия наемател за 10 години и влизането му във владение.  

Така разводът  между НСБ " Цар Самуил" и Величка Минева вече е неоспорим факт. Сагата между НСБ и фирмата наемател продължи с години.

Оше през 2014 година, НСБ поиска  едностранно предсрочно прекратяване на договора с наемателя,.заради неизпълнение на инвестиционната програма и констатирани нарушения по договора. По силата на договора "Етно" ООД трябваше да инвестира в обекта  над 2 600 000 лева. Това не се случи и  НСБ  заведе дело срещу фирмата-наемател  за връщане на имотите и базата в Петрич. Последваха серия обжалвания и дела, които приключиха с решение на софийски съд през януари 2019-та година.   

Софийски градски съд уважи иска на НСБ ЕАД и осъди „Етно“ЕООД да предаде всички имоти, предмет на договора за наем. На всяко съдебно решение "Етно" ООД реагираше с обжалване, което направи процесът по прекратяването на договора мъчителен за собствениците. През годините, в които НСБ и фирмата наемател спореха в съда, спортистите на Петрич страдаха.

Пред очите им, домът им, стадион "Цар Самуил" се рушеше и все повече заприличваше на пустош. Общинското ръководство на Петрич, в лицето на кмета Димитър Бръчков, видя че единственият начин стадионът да се стопанисва добре и да се сложи край на  несгодите на спортистите и ФК " Беласица", е той да мине под шапката на общината. Затова Бръчков превърна битката за стадиона в кауза.

След дълго ходене по мъките, неимоверни усилия и упоритост, през лятото на миналата година общинското ръководство на Петрич успя да донесе най-голямата радост на спортната общественост в града. През август 2022 г., кметът подписа договор за наем с НСБ, и община Петрич си върна стадиона, от който бяха прокудени местните спортисти и любимият на петричани ФК "Беласица", изстрадал цялата битка между бившите наематели и НСБ..   

Невъзможността да използва стадиона, принуди футболния отбор  да се скита немил-недраг и да домакинства по чужди терени, а феновете да пътуват километри, за да подкрепят любимия отбор. Мъката на футболен Петрич бе голяма, затова и новината, че общината ще   стопанисва стадиона се превърна в истински празник за спортната общественост  и петричани.   Днес общината  е истински добър и грижовен стопанин на стадиона и още с подписването на договора започна обновлението му.  

Новината, че фирма "Златен Рожен " е новият наемател  на сградите в базата се прие с искрено одобрение от петричани, които познават възможностите и. "Златен Рожен" е изключително голям инвеститор в района, фирмата стопанисва модерен хотел, има винарна, чието производство е познато далеч зад границите ни, както и е собственик на най-модерния музей за ретроавтомобили.   
Петя Колева