Община Благоевград спечели поредно дело срещу областна администрация! Съдът разреши спряна от областния управител продажба на общинско жилище 

19.03.2023 14:04   14207 прочитаОбщина Благоевград спечели първото от трите съдебни дела, заведени от областния управител срещу решения на ОбС за продажбата на общински жилища на вече одобрени семейства купувачи.

Припомняме, че Общински съвет - Благоевград с мнозинство разреши продажбата на въпросните три имота с решения от две поредни сесии, проведени на 25.11.2022 г. и на 23.12.2022 г.

Семействата обаче не успяха да станат собственици, тъй като областният управител спря процеса със Заповед от 12.01.2023 г. и така се стигна до съдебно дело.

Административен съд - Благоевград излезе с решение в полза на Община Благоевград по едно от заведените дела. Така първото от засегнатите в спора семейства е съвсем близо до реална покупка, стига областният управител да не обжалва решението на АС пред Върховен административен съд.

Според мотивите на АС атакуваните решения на общинските съветници са валидни и издадени при спазване на процесуалните правила и в съответствие с изискванията на закона.

Не на последно място магистратите посочват, че семействата отговарят на Наредбата за настаняване и могат да закупят този имот.

„Това е поредното върнато решение от областния управител, което засяга човешки съдби. Отново призовавам да загърбим политиките и да отстояваме правата и интересите на жителите“, коментира кметът Илко Стоянов.