Насрочиха заседание по дело с висок обществен интерес! Конституционният съд ще гледа чл 41 от ЗМСМА за казуса "Ветово" и "Томов"на 14 юли! 

29.06.2020 08:45   13570 прочитаКонституционният съд насрочи заседание по добилия висок обществен интерес казус с искането член 41 от ЗМСМА да бъде обявен за противоконституционен. По този текст от закона благоевградският кмет Румен Томов бе с прекратени правомощия след решение на няколко съдебни състава. Томов не се заличи като търговец в ТР и погази чл. 41, тъй като за известен период е бил и кмет и управител на фирма.

В хода на делата и обжалванията от съд в съд, 63-ма народни представители поискаха от КС да обяви този текст за противоконституционен, което засили надеждите, че Томов може и да се спаси на поста. Докато не се произнесе Конституционният съд делото, което Румен Томов заведе, обжалвайки поредното решение на АС и ОИК Благоевград, бе спряно от ВАС.

Припомняме,че делото се гледа  в закрито заседание ,по време на което съдийка се оттегли, заради близки родствени отношения с една от страните по делото,много бързо след заседанието решението за спиране бе оповестено официално. 

Така градоначалникът спечели време и се задържа на поста в очакване на решението. Както писахме, КС изиска становища от компетентни институции, парламента, адвокати, заинтересовани страни, дали приемат този текст за противоконституционен и пристигналите становища от професори по право, адвокатска колегия и т. н са категорично против.

До 14 -ти юли ще бъдат събрани всички становища и КС ще заседава по същество. По правилник трябва да се произнесе с решение до 2 месеца, предвид съдебната ваканция през август се очаква, че най-късно до средата на септември ще има решение на този съд.   Ако текстът от закона се запази в сегашния му вид, т. е. не е противоконституционен, КС информират ВАС, които възстановяват делото "Томов " и вземат решение за съдбата му.

Според някои, ако се спазват сроковете, е възможно да има избори през ноември, тъй като има кметове, освободени по този текст от закона и за тях  вече е посочена дата за избори, в края на септември. Други пък твърдят, че местните избори  ще са 2 в 1, т. е заедно с парламентарните.   

Остава отново въпросът - не дали ще има избори, а кога? Решението на КС се следи с особен интерес от кметовете, които имат висящи дела, тъй като ако решението е положително, т. е текстът бъде обявен за противоконституционен  те ще запазят постовете си.

Това не важи за случая "Томов " в Благоевград, тук има влязло в сила решение, с което правомощията му се прекратени. А решението на КС няма обратна сила и не важи за вече решени казуси.

Очаквайте подробности.  

П. Костадинов