Наркобос №1 на Пиринско, санданчанинът Васил Маникатов, излезе от затвора- Предсрочно 

01.08.2020 07:17   77620 прочита 

Соченият за наркобос № 1 на Пиринско, санданчанинът Васил Маникатов излезе от затвора предсрочно, снощи той се прибрал в родния Сандански, съобщиха за Struma. com, Решението за предсрочното освобождаване на Маникатов е на апелативен съд, в чийто мотиви се посочва, че Маникатов  е дал  достатъчно доказателства, че се е поправил. Маникатов бе осъден на 23 години затвор, излежа 19 години и 10 месеца и 3 години по- рано бе освободен.

В първите години на демокрацията, името му се свързаше с организирана банда наркоразпространители, а прокуратурата твърдеше, че Маниктов е ръководител на международен наркоканал. Преди години бе задържан в Гърция с хероин, осъден на 12 години затвор. След множество жалби от българска страна Маникатов бе преведен в България да излежи остатъка от 9 години.

През 2008 година бе отвлечен от групата на Наглите, докато се разхождал в двора на затворническото общежитие. Според негови разкази Наглите му искали 300 000 лева откуп, заплашвайки семейството му. Казвали, че ще му отрежат пръст и ще го пратят в буркан на жена му.

Въпреки страховитите закани обаче Маникатов бе освободен от "плен " и върнат обратно в затвора, където имал примерно поведение, довело до предсрочното му освобождаване. 

Петя Георгиева