На редакционния телефон! Трогателно: Бивша учителка по руски език: Пишете за истинските герои днес! Д-р В. Мутафчийски от ВМА, д-р Меджидиев от "Пирогов", д-р Кастелов - достойните възпитаници на дупнишката гимназия! 

23.03.2020 09:10   19604 прочитаПишете за лекарите, пишете за героите днес. Аз съм бивша учителка по руски език от Дупница. Горда съм, че съм преподавала на светила като д-р В. Мутафчийски, прекрасен лекар, когото с удоволствие гледам днес и се гордея с него, така започна разговора си с репортер на Struma. com бивша учителка от дупнишката гимназия "Христо Ботев ". Почти през сълзи тя говори за двама от известните възпитаници на гимназия "Христо Ботев " в града, които днес са на огневата линия, срещу Коронавируса.

Отказа да съобщи името си, защото : Не аз съм важна сега, важно е България да знае, че гимназията в Дупница е люлка на изключително талантливи кадри, герои, спасили стотици човешки животи. Пишете и за един друг лекар, който  също днес работи денонощно за хората. Д-р Асен Меджидиев, от болница Пирогов. И той е възпитаник на дупнишката гимназия "Христо Ботев ". Потомък на изключителен род. Дядо му Асен бе учител в гимназията, и когато минаваше по улиците в града хората му сваляха шапка. Буквално. С поклон.

Сестра му също е лекар в столична клиника. И за ортопеда д-р Кастелов, лекар от министерството на отбраната, и за него пишете. И той наш ученик, каза още бившата учителка, която с треперещ глас продължи : Днес е период на изпитание, време  в което тези хора са на първа линия, застрашавйки живота си ,далеч от семействата си  и заслужават да пишете за тях, за денонощния им труд. Моите брилянтни ученици, които ме изпълват с възхищение. Моля се за тях, за здравето им, моля се за цяла България!.

Трябва да сме смели, силни и единни. Ние сме жилав народ и ще победим тази напаст. Но и ще получим урок, че здравето е най-важно. Пари, слава, нищо не е по -важно от това. Нали ще публикувате за моите ученици?!. Днес, те и колегите им, са Истинските герои. Гордея се, че ги познавам! Гордея се, че съм част от поколение учители, които възпитаваха деца, превърнали се в светила в България, завърши бившата дупнишка учителка.

Към нейните думи се присъдинява и екипът на Struma.com! Стойте си вкъщи, за да помогнете на хората, които работят в болниците. Нека пазим силите им. Заедно можем да победим невидимия враг, който поболява и убива. Спазвайте указанията, бъдете дисциплинарани.! Само така ще се справим! Бъдете здрави!

П. Костадинов