Ковид криза ! Броят на заразените в област Благоевград расте ежедневно! Пак сме в челната тройка! Болниците се огъват под натиска, медицински персонал не достига! Лош сценарий за декември... ... 

19.11.2020 05:48   20118 прочита210 са новите случаи на лица с коронаинфекция в област Благоевград за последните 24 часа. 3938, с 890 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните в страната. За последното денонощие са направени общо 9949 PCR теста. Това означава, че 39, 6% от тестваните са дали положителен резултат. 
Разпределението по области по настоящ адрес на новозаразените лица е, както следва: Благоевград - 210; Бургас - 183; Варна - 259; Велико Търново - 98; Видин - 10; Враца - 28; Габрово - 111; Добрич - 65; Кърджали - 21; Кюстендил - 51; Ловеч - 25; Монтана - 77; Пазарджик - 107; Перник - 67; Плевен - 118; Пловдив - 464; Разград - 38; Русе - 181; Силистра - 99; Сливен - 86; Смолян - 38; София област - 141; София (град) - 990; Стара Загора - 219; Търговище - 24; Хасково - 91; Шумен - 60; Ямбол - 77. 

Починалите за денонощието са 117. Това показват данните в Националната информационна система.   

Данните продължават да са крайно притеснителни за Благоевградска област, която от месеци вече е челната тройка, мерейки се с области  София, Варна и Пловдив. Ситуацията се усложнява ежедневно,  заради сериозните проблеми  в  лечебните заведения, свързани с липсата на достатъчно легла и най-вече медицински персонал. Болниците в региона, една след друга, обявяват тревога по отношение на кадрите, тъй като голяма част от лекарите и средния медицински персонал са заболели. Медицинска сестра от Благоeвград, с 25 години трудов стаж, коментира вчера пред Struma.com: Не мога да повярвам, че има хора ,които все още не вярват в съществуването на вируса . Като съм нощна смяна настръхвам ,няма прозорец в болницата ,който да не свети . В двора е като ден .Линейки хвърчат ,болни хора ,ситуацията е като по време на война, аз толкова болни не съм виждала ,каза тя.

Системата се огъва под натиска на многото болни и ако така продължава през декември ни очакват страшни неволи, свързани с Ковид 19, това прогнозират лекари от първа линия, които се сблъскват ежедневно с коварния вирус. Почти всички болници обявиха, че търсят доброволци за работа в ковид отделенията, но такива няма. В Благоевград, местната управа, дори отправи   молба към медицинските сестри от детските градини да се включат в помощ на болницата , с което скандализираха за пореден път обществеността, неглижирайки грижата за децата в градините.   

Вчера бе сформирана ковид комисия към ОБС, която излезе с решение, по предложението на д-рТ. Велчев, градът да бъде затворен за три седмици. Пълен локдаун. Да работят само аптеки, държавни учреждения, магазини, бензионостанции. Да се въведе вечерен час за учениците  и младите хора, за да се избегне разнасянето на заразата. Решението ще бъде взето или отхвърлено на предстоящата сесия на ОБС и поляризира хората в коментарите. Някои одобряват крайната мярка, други обаче - най-вече бизнесът, са категорично против прилагането и.   

Това, което се налага като мнение е, че мерките са крайно закъснели  в Благоевград и затова се стигна до този хаос и много болни. Оказва се, че  лечението на ковид пациенти е приоритетно. Закриха се важни болнични отделения, което поставя в риск здравето и живота на пациенти с друг вид заболявания. Реалността е плашеща затова отправяме апел : Не бъдете невежи, не бъдете безотговорни. Ковид коси повсеместно и никой не е застрахован. Пазете себе си и близките си, носете маски, използвайте дезинфектанти и  спазвайте противоепидемичните мерки.   

Петя Георгиева