Коронавирусът 24ч.: Рязък скок! 178 новозаразени в Благоевград, над 100 в МБАЛ, болниците препълнени, пращат пациенти от Разлог 

12.10.2021 06:52   14284 прочита  

178 са новозаразените в област Благоевград за последните 24 часа . Броят на болните застрашително расте, което вероятно ще доведе до въвеждане на нови ограничителни мерки в областта.

В момента над 100 са пациентите настанени в МБАЛ Благоевград, а от няколко дни в болницата се препращат и пациенти от Разлог, заради запълнен капацитет на ковид отделенията в местната болница .МБАЛ Благоевград засега удържа положението ,каза заStruma.com болничния директор д-р Огнян Митев, има готовност за разкриване на нови отделения, в такова ще бъде превърната и  столовата ,лекарства има ,допълни още д-р Митев.  Заразените през последното денонощие  с коронавирус в страната са 3, 471 или 14, 78 % от тестваните, сочат данните на Националния информационен център. Това са с 2, 850 случая повече от вчера. 

 

 През последното денонощие те са 157. Статистиката показва, че 92. 99% от починалите не са ваксинирани. 

 

Ето как са разпределени новите случаи по области. В Благоевград новите случаи са 178, в Бургас - 52, във Варна - 213, във Велико Търново - 109, във Видин - 58, Враца - 63, Габрово - 106, Добрич - 56, Кърджали - 19, Кюстендил - 95, Ловеч - 31, Монтана - 155, Пазарджик - 53, Перник - 120, Плевен - 46, Пловдив - 298, Разград - 31, Русе - 111, Силистра - 48, Сливен - 86, Смолян - 34, София - 117, София - столица - 860, Стара Загора - 298, Търговище - 52, Хасково - 56, Шумен - 71, Ямбол - 64. 
От 13 октомври в област Кюстендил влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки 

Да влязат в сила допълнителни и по-строги противоепидемични мерки на територията на област Кюстендил, заради нарасналия брой случаи и усложнената ковид обстановка, решиха по време на о заседание членовете на Областния оперативен щаб. Допълнителните временни мерки на територията на областта се въвеждат от 00:00 часа на 13. 10. 2021 г. до 00:00 часа на 10. 11. 2021 г. 

 

Мерките, които се гласуваха от членовете на Областния оперативен щаб, са както следва: 

- Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални, йога и др. школи. 

- Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. 

- Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета, и други). 

- Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. 

- Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, общоселищни празници, фолклорни инициативи и други с такъв характер. 

- Преустановяват се провежданията на масови спортни събития както на закрито, така и на открито, с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика. 

- Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове и уелнес центрове. 

- Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1, 5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице. 

- Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии. 

- Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обет, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

- На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1, 5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. 

- За учениците от област Кюстендил се въвежда ротационен принцип на обучение, съгласно график, изготвен от РУО - Кюстендил. 

- Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки. 

- Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение - спазване на дистанция и избягване на струпване на хора. 

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от и в област Кюстендил. 

- Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.) 

- Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.) 

Дейностите, които не се преустановяват, могат да се извършват съобразно издадената заповед на МЗ от 2 септември. По препоръка на Министерство на здравеопазването една част от приетите точки в Заповедта на РЗИ предстои да бъдат леко коригирани и допълнени. 

Петя Колева