Кметът Томов с пресконференция: Ще бъде ли затворен Благоевград!? /Видео/ 

19.11.2020 14:18   41055 прочитаКметът на община Благоевград Румен Томов  даде брифинг днес пред зала "22 септември". Поводът са взетите, от създадената вчера към ОбС Ковид комисия, решения.

Припомняме, че вчера имаше предложение от общинския съветник Теодор Велчев за затваряне на всички учреждения за три седмици, с изключение на аптеки, хранителни магазини, бензиностанции и банки, както и въвеждане на вечерен час за всички ученици до 12 клас.

Във връзка със създалото се напрежение сред бизнеса и гражданите след тези предложения, кметът Томов свика медиите. Томов е сподели, че е против затварянето на града.

 "Затварянето на града ще доведе до колапс на бизнеса и на града, като цяло". "Обстановката е доста сложна, хората са изнервени, всички са на ръба на бръснача, градът ще се възстанови много бавно, ако се приложи такава мярка", каза кметът пред журналисти. Според Румен Томов, ако има такова затваряне трябва да бъде в цялата област или страната, а не конткретно само в един град.

 Директорът  на Американския университет също е бил силно притеснен от това предложение. 

На срещата местни бизнесмени, които присъстваха бяха против тази мярка. Те се опасяват, че много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи каза един от представителите на ресторантьорите. Общината не може да подпомогне ресторантьорите, ако се стигне до пълно затваряне, бе категоричен градоначалникът.

Главната цел на общината е запазване на здравето на хората и преодоляване на кризата с вируса по-възможно най-безболезнен начин за всички ни, сподели той. Общинският кризисен щаб ще заседава на 25-и ноември и всички предложения направени от Комисия за борба с COVID-19 към Общински съвет ще бъдат представени и обсъдени.

Хр. Василева