Какво следва след решението на АС Благоевград! Ще напусне ли след 7 дни кметския кабинет Р. Томов или отново ще обжалва, удължавайки агонията на властта?! 

22.05.2020 10:55   20587 прочитаСъс свое решение от вчера административен съдия Ваня Вълкадинова отхвърли жалбата на Румен Томов срещу решението на ОИК -Благоевград, прекратила предсрочно пълномощията му. Така, Томов загуби кметския пост по силата на няколко съдебни решения и решение на общинската избирателна комисия. Законът му дава последна възможност за обжалване във ВАС, който също излезе с решение, че правомощията му трябва да бъдат прекратени.

Какво следва оттук нататък?. В момента Томов е кмет по силата на съдебно определение, спряло изпълнението на предсрочното прекратяване на пълномощията му. То беше постановено в междинното време, докато се гледаше делото по същество след жалбата му срещу ОИК.

Определението важи до влизането на вчерашното съдебно решение в сила, т. е още 7 дни, в които Томов може да обитава кметския кабинет. Ако той обжалва агонията ще продължи още около три седмици. Ако се е уморил от адвокатските хватки и безсмислени маневри и реши да нe обжалва, което ще се случи според нас, то значи, в края на следващата седмица Ясен Попвасилев встъпва в длъжност като врид кмет, какъвто е и в момента по силата на решение на ОБС- Благоевград.

Прогнозата на Struma. com e, че този път Томов няма да обжалва решението на съдия Вълкадинова във ВАС, давайки си сметка, че това би навредило  много сериозно на имиджа му, предвид приближаващите местни избори. ВАС вече е постановил решение, с което го детронира и едва ли би взел друго решение. Така че обжалването се обезсмисля.

Освен това решението на съдия Вълкадинова е изключително професионално мотивирано, съдията е отговорил на всички оплаквания на жалбоподателя Томов и е коментирал  пунктуално всичко в депозираната от Томов жалба.  

Румен Томов де юре вече не е кмет, а дефакто има още 7 дни да освободи кабинета си. Така решението на Общински съвет Ясен Попвасилев да е  кмет остава, ОИК няма да се събира, тъй като казусът е решен и Благоевград влиза в кампания около подготовка на местни избори през есента.  Благоевград стана исторически с кметската сага и купищата манипулативни твърдения на кръга около кмета Томов.

Кръжецът от червени бизнесмени с апетити към властта и благата в Благоевград, сборът  от псевдополитици, криминални типове и дискредитирани личности, с месеци се опитваха да манипулират, че "Томов ще се оправи". Това отврати обществеността в Благоевград. Благоевградчани отчетоха, че експериментът БСП във властта, чрез случайно подбран кандидат се провали.

Не само погазването на чл. 41 от ЗМСМА детронира градоначалника. Свалиха го по закон, но управлението, на което ставахме свидетели, неминуемо щеше да доведе до същия резултат. Защото месеци наред в Благоевград не се случи  нищо  градивно. Напротив : Закриваха се работещи предприятия, фестивали, дружества. Уволняваше се реваншистки без подбор, назначаваха се непрофесионално подготвени хора на мястото на утвърдени специалисти . Червената метла беше безпощадна, а нарушенията на правилата станаха система на поведение на новите управленци.

Опорочени конкурси за назначения в общинска администрация, нагло изпълнение на предизборни ангажименти за разпределение на постове и хапки от общинската трапеза. Милиони загуби за боклука, забавени реакции по време на коронакризата,  плагиатствани мероприятия и още и още действия, говорещи за липсата на опит и некомпетентност  в управлението на града.  

Криминални типове, невежи и неуки хора дерибействаха в общината, кадрувайки и раздавайки присъди наляво надясно. Зверски апетити за реваншизъм и административна вендета, трагикомични гафове, придали ни национална слава, куриози, крилати изявления,  откровени лъжи и дива омраза към предишните, превръщаха управлението на БСП и техния човек в заплаха за областния град,   

На фона на всичко това,  познати  емблематични фигури от дънните слоеве на обществото, които мятаха гюбеци в деня на победата на Томов, с надежда да се облажат от властта, започнаха един по един да напускат потъващия кораб на управлението, обръщайки се скоростно срещу него, неудовлетворени от разпределението на общинския пай и властови позиции, раздавани "на кило" предизборно.

Псевдополитици и политически номади започнаха да оттеглят  доверието си от кмета, виждайки, че столът му се клати застрашително. Лакеи, които услужливо пазеха гърба му и лазеха в краката му в очакване на "захранка" , свалиха наколенките и се заявиха като разочаровани, забравяйки еуфорията в началото на мандата му..

Всъщност основната грешка на управлението бе, че допуснаха близо до властта  низки и неуки  хора, които кадруваха, заплашваха, развяваха се като "фактори ", рушейки  само с присъствието си около управата нейния  имидж.

Днес в Благоевград  мълчаливи и сервилни до вчера, ще се превърнат "в революционери", ще се родят десиденти  и  герои, детронирали Румен Томов, а истината е, че   бившият кмет Ат. Камбитов, разкривайки нарушението на Томов  даде нов шанс на Благоевград да  преосмисли  избора си, след всичко на което стана свидетел в последните 7 месеца.

Съдебният казус "Румен Томов " показа ново лице на политическите партии, извади на светло страха от избори за някои от тях и възроди надеждата на други. Показа невежество и хитрина, престъпни опити за манипулация и стръвна битка към запазване на жадуваната власт. Показа обаче и високият професионализъм и Независимост на благоевградските  магистрати, на председателя на ОИК Мартин Бусаров, ръководил процеса с абсолютна вещина и професионализъм. Бусаров устоя на нападки от свои и чужди, хулен и обиждан, той безпристрастно изпълняваше закона и не се отклони нито за миг , въпреки натиска..

Тук е мястото на отчетем  доброто, прозорливо и разумно  решение, което взе,  и за което търпя критика, че отказа да обжалва определението на съдия Вълкадинова, върнало Томов в кабинета. Така ОИК даде възможност на съда да се произнесе бързо по казуса по същество, за да се сложи край на продължаващата с месеци агония. Темата "Томов " днес е най-коментираната в областния град.

Избори ще има и това е факт, който трябва да приемат и най-невярващите политици,  апатично наблюдавали процеса с надежда, че няма да им се наложи да се доказват в избори. Благоевград върна БСП във властта. Столетницата обаче не очакваше такъв скоростен катарзис на управлението, в което не успяха да се докажат и покажат като  добри управленци..  

Затова остава въпросът дали отново ще се доверят на случаен избор?! Ще продължат ли да разчитат на кандидата Румен Томов да ги вкара отново във властта, или ще издигнат нов кандидат?!  . Какво ще е поведението на ГЕРБ, които до момента бяха сред невярващите, че в Благоевград ще има избори и месеци наред бяха  безмълвни наблюдатели на случващото в града, в очакване на съдебните решения?!   

Ще има ли обединение на малките партии?!   Кои от тях ще излязат  с кандидат, и кои ще подкрепят предпочитан кандидат от друга партия.  Благоевград навлиза в криза около избора. Партиите се лутат в избора на успешна кандидатура. Други опипват почвата и се оглеждат трескаво наляво надясно. Единици са със   сигурни  кандидати  и са в пълна бойна готовност да започнат битката за кметския престол. 7 месеца, след едни  бурни и драматични избори, областният център отново е на прага на нова възможност за кардинална и революционна промяна.    

П. Костадинова