Избори 2021 в Пиринско! Политически марш на ГЕРБ към парламента! "Боят" за депутатски места започна! Натискът за номинации се вихри с пълна сила! 

23.01.2021 12:00   35053 прочитаПартията се пробужда от летаргията. Политическата карта на региона е изпъстрена с всевъзможни политически  субекти. Появиха се нови и опасни играчи. Очакват ни: агресивна  изборна битка, провалени амбиции и разбити илюзии.

Номинациите за кандидати за народни представители във всички  политически партии вече започнаха. Първи стартираха с номинационните  си събрания структурите на БСП в областта. Вече на няколко места  подобни събрания са проведени, а в областния им щаб се докладват  резултатите. От  26 януари до 8 февруари пък ще се провеждат  номинационните събрания в ПП ГЕРБ, решението е на Изпълнителната  комисия от преди дни. 

След приключването на номинационните  събрания, ИК ще направи детайлен  преглед на всички номинации и ще  утвърди кандидатските листи за народни представители на партията,  съобщават от ИК на партията. Т. е въпреки множеството номинации за  депутати, които ще бъдат направени в областта, последната дума е на  изпълнителната комисия, която ще утвърди кандидат-депутатската листа. 

Дотук нищо ново в ГЕРБ. Местните кандидат-депутати се надиграват ,впуснали се като обезумели  в стремглава надпревара и уговорки за  подкрепа на предстоящите парламентарни избори.   

Последната дума обаче има  Изпълнителната комисия и лидерът  на партията Бойко Борисов. Човекът  и политикът, който продължава да увлича масите, заради собствената си харизма и  наистина многото инвестиции в областта, които направи правителството  под неговото ръководство. Нещо, което и най-големите врагове на ГЕРБ  не отричат.

Заради Борисов ПП ГЕРБ в Пиринско има твърд електорат,  който ще подкрепи неговата партия на изборите. Оттук нататък броят на  увлечените гласоподаватели ще зависи от работата на партийните  структури и техните лидери, от изборната активност на хората, които  припознават ГЕРБ  като своята партия. 

ЗАГУБАТА НА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 показа, че ГЕРБ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ ГЕРБ!  Партията на Борисов  загуби областния град заради  вътрешнопартийния разкол и лекомисленото допускане на външно  вмешателство на заинтересовани от разцеплението на структурите и  елиминирането на един от най-ярките представители на партията през  годините, кметът на Благоевград Атанас Камбитов.  

Много кандидати за  кмет се заявиха на номинационните им събрания, преди година, и всъщност  капсулованата до този момент партия, която нямаше загубен избор в  последните 10 години, се пропука.

Стана ясно, че вътре в ГЕРБ  мераклиите за кметския пост са мното, а и на повърхността излязоха  вътрешнопартийните предателства.  ГЕРБ загуби бастиона си  Благоевград, паднаха победителите в множество избори -Банско и Сандански.  

Трима от най-успешните  кметове бяха  предадени от своите в партията, които сякаш работиха  срещу личностите, а не за каузата ГЕРБ и лидера и Бойко Борисов. Като  оздравителна мярка след изборите тогавашният областен лидер Даниела  Савеклиева подаде оставка, същото направи и общинският лидер в Благоевград ,губернаторът Бисер Михайлов.

Това бе своеобразно поемане на  политическа отговорност за изборната загуба. Начело на ГЕРБ в областта  бе спуснат евродепутатът Андрей Новаков, а общинската организация пое  управителят на ВиК Росица Димитрова. 

НОВАКОВ НЕ БЕ ПРИЕТ ОБНАДЕЖДАВАЩО ОТ ПАРТИЙНИТЕ СТРУКТУРИ ПОРАДИ НЯКОЛКО ОСНОВНИ ПРИЧИНИ: 

1. Без всякакъв политически и обществен опит бе изстрелян от ракетата носител ГЕРБ и Атанас Камбитов от пиар отдела на общината в Европарламента. Той стана най-младият евродепутат и дължи скоростното си развитие на политическия си гуру и откривател  за политиката, бившият благоевградски кмет, чиято дума по това време се чуваше в ГЕРБ, и благодарение на когото, ГЕРБ в Благоевград постигаше добри изборни резултати.    

2. Младостта в политиката буди недоверие у обиграните играчи на сцената, затова 32-годишният Новаков не бе приеман сериозно.   

3. Противниците на Камбитов го припознаха  като негова креатура и не повярваха  в добрите му намерения за Ренесанс на политическа партия ГЕРБ в Благоевградска област .  

4. Новаков допусна една сериозна грешка още в самото начало на работата си като областен лидер, а именно. - заличи гражданството си в Благоевград и се регистрира като жител на пазарджишко село. Коментарите за този негов ход бяха, че по този начин си обезпечава невъзможността да бъде номиниран за кмет на Благоевград,   след като се заговори за местни избори, поради липса на изискването за уседналост.

Дали е вярно не знаем, но и досега не е ясно, защо в началото на миналата година Новаков смени жителството си. Вероятността  за кметски избори е  възможност за реванш, която откри пред ГЕРБ Ат. Камбитов, разобличавайки новия  кмет на Благоеград в нарушение на чл. 41 от ЗМСМА,   водещо  до предсрочно прекратяване на пълномощията му.   

На фона на всичко това, Андрей Новаков бе изправен пред нелеката  задача да консолидира структурите и да ги подготвя за предстоящите  избори. Тъй като не познаваше обстановката, младият водач загуби много  време в разгадаване на това кой, кой е на политическата сцена от  противниците на ГЕРБ в областта.

Провеждаше срещи наляво, надясно, вместо да се възползва  от откритата възможност да възродят силата на ГЕРБ в Благоевград, осъждайки укорими   действия на благоевградския кмет Румен Томов.

ГЕРБ отминаваше с мълчание гафовете на градската управа, които бяха в ущърб на благоевградчани и уронващи имиджа на управлявалата до скоро в Благоевград партия ГЕРБ. Мълчанието на ГЕРБ по отношение на Томов съвсем ги обезличи и месеци наред   партията нямаше никакви изяви.

Активираха се в последните месеци, когато стана ясно, че  вероятността за  местни избори е все по- реална.  Едва в последния месец забелязваме видимо  раздвижване в действията на областния лидер Андрей Новаков Не изключваме възможността да е работил латентно, в абсолютна секретност, заздравявайки партийните структури в областта.

Напоследък обаче го виждаме заедно с младежите да реализира няколко дарителски акции по градовете, а от няколко дни работи и така наречения областен оперативен щаб на ГЕРБ, сформиран по негова идея.  

Новината пусна Новаков, който заяви, че "имат най-добрият щаб, който вече започнал да работи".   

Любопитно е, че  в щаба са включени част от популярните  лица на ГЕРБ от миналото, като Любен Татарски например, включени са и интересни хора , които  са дългогодишни членове, но досега са нямали  управленски функции в партията.

Вероятно това е част от стратегията на Новаков  в подготовката на парламентарните избори. Да привлече изолирани от ГЕРБ в последните години активисти , които обнадеждени, да се включат в кампанията, а и по този начин да  се ограничи изтичането на кадри, разочаровани от ГЕРБ, към новите политически играчи в областта - Републиканците на Цветанов,бивш заместник на Б. Борисов..

Те са реална заплаха за местните от ГЕРБ. Цветанов познава изключително добре региона, от който години наред бе депутат  и е доказвал , че е добър стратег и тактик в изборите, осигурявал победни резултати в областта .  Новаков  като областен лидер ще трябва да мери сили с политическия си "баща" Атанас Камбитов, в качеството му на  областен лидер на Републиканци за България, който създава ударно структури в цялата област.  .

Очертава се изключително интересен сблъсък. Ще успеят ли републикаците да разклатят устоите на ГЕРБ  в Банско, Сандански и цялата област, където бивши силни кметове  преминаха в партията на Цв. Цветанов. Това предстои  да видим. 

КАКВО ОЩЕ ПРЕДСТОИ?    

Предстоят номинации за депутати. Битката за влизане в парламента вече започна. Освен досегашните представители на областта в народното събрание: Стефан Апостолов, Георги Динев, Даниела Савклиева, д-р Емил Тончев и Ал. Мацурев от Банско номинирани ще бъдат, според източници на STRUMA. COM още мнозина ПРИ ТОВА ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА БОРИСОВ, ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ НОВИ ЛИЦА В ЛИСТАТА ИМ.

Сред номинираните със сигурност ще е  общинският лидер на ГЕРБ в Благоевград Росица Димитрова, която успя да обедини около себе си благоевградската структура с поредица от срещи и мероприятия със състава. Сърцато работи Димитрова, спрягана от месеци  за бъдещ кандидат за кмет на Благоевград.  

Мълвата носи, че за депутатски пост се гласи и шефът на НОИ Илиян Георгиев, номиниран и като кандидат за кмет  на предишните местни избори.   Не е ясно структурите по места, с какви номинации ще излязат.

Във всички случаи сондажите ни с политически лица сочат, че сигурните депутати от ГЕРБ в следващия парламент ще са Стефан Апостолов от Симитли, шампион по преференции  и Георги Динев от сегашния бастион на ПП ГЕРБ- Петрич.

Структурата на партията в Петрич е изключително стабилна и няма пробив до момента, така че съмнения, че Динев ще запише втория си депутатски мандат -няма.

За д-р Емил Тончев се заканва да работи здраво партийната организация в Разлог. Сред  номинираните със сигурност   ще бъде досегашният депутат Даниела Савеклиева, както и лидерът  на градската организация в Банско, депутатът Ал. Мацурев.  

Ако активността на ГЕРБ в Пиринско е такава, каквато е до момента, то  прогнозата на политически анализатори е, че в област Благоевград  ГЕРБ, който позагуби от славата и силата  си, ще се запише в следващия парламент с максимум 4-има депутати, като 4-тия не е сигурен.

Т. е ако водачът е от София, както се очаква, заедно с него в парламента ще влязат Стефан Апостолов от Симитли и Георги Динев от Петрич. Дали ще има 4-ти и кой ще е той, битката на преференциите предстои. ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМЕ ПП ГЕРБ ДА НИ ИЗНЕНАДАТ ПРИЯТНО И НЕ ПОТВЪРДЯТ ТАЗИ ПРОГНОЗА.  

Петя Петрова