„Игри на съдбата“ за войводите от Петрич! Депутатът Ст. Божинов,закрил училището в с. Самуилово като председател на образователната комисия – днес излиза с друга версия! 

27.05.2020 23:14   17973 прочитаВ засилена подготовка с впрягане на всички средства са от ВМРО в Петрич за утрешния протест срещу закриването на училището в село Михнево. Оказва се, че конфиденциално, войводите менажират протеста задкулисно, опитвайки се да забият поредния прът в управлението на общината и кмета Димитър Бръчков. Стилът им не е изненада, но бие на очи крайното им лицемерие и опит да се подцени и неглижира народната памет.

Войводите днес се обявиха популистки зад хората ,които бранят училището си, забравяйки ФАКТ, който разкрива див популизъм и фалшива грижа. Наша справка в документацията на Общинския съвет-Петрич извади на преден план решение от 2016 година за закриване на училището в село Самуилово.

Тогава председател на Комисията по образование е настоящият лидер на ВМРО и депутат Стоян Божинов. Той гласува „ЗА“ затварянето на школото при условие, че учениците там тогава са 39, почти колкото остават -37 от новата учебна година в село Михнево. Според тогавашните справки за раждаемостта, прогнозата е била за 40 ученици след година и 45 ученици две години по-късно. Независимо от това Божинов подкрепя КАТЕГОРИЧНО закриването на училището в село Самуилово.

Днес под пластовете на напрежението сред хората в село Михнево при идентична ситуация Божинов и съпартийците му подклаждат друго и най-лошото твърдят друго: „Като общински съветник в предишния мандат винаги съм се борил срещу това, което и да е училище да бъде закрито“ (пост от профила на депутата Божинов от днес ВИЖ ПО ДОЛУ).

Освен това бившият общински съветник и вече депутат Стоян Божинов дори не се е информирал, че Националната програма за оптимизация на училищната мрежа, съгласно която при закриване на училище, приемащото получава пари от държавата, сега вече НЕ е действаща.

Последно Програмата е била актуална през 2017 година. И след като губи давност същият Божинов все още оглавява Комисията по образование към Общинския съвет в Петрич. Обидно невежество спрямо избирателите му, дискредитиране чрез фалшиви и непроверени информации ли са популистките изявления на депутата или явно заблуждаване на хората с идеята за политически дивиденти?

Утре в 13 часа е сесията на ОБС Петрич, където първа точка от дневния ред е обсъждането на казуса с училището в село Михнево, очаква се организирани хора от село Михнево да присъстват на сесията. Както писахме, в селото има напрежение, заради закриването на училището, в което има едва 36 деца. А в шести клас са само 2. Общината смята, че малкият брой ученици ще нанесе непоправими щети на образователния процес и вреди на децата

П. Иванов 

Ето какво написа Божинов

Напълно подкрепям жителите на село Михнево, които се обявиха против закриването на ОУ "Екзарх Йосиф".

Считам, че училище с над 100 годишна история не трябва да се закрива, а напротив - трябва да се надгражда, модернизира и развива.

Крайно бях изненадан от решението на кмета на Община Петрич и на комисията по образование, култура и вероизповедание към Общински съвет - Петрич, които без да се допитат до жителите на село, с над 1000 жители, гласуват за затварянето на училище и то без да си дават ясна сметка колко пагубно ще бъде това за селото. Всеки трябва да има равен достъп до образование, а не да се делят децата ни, те са равни.

Запознах се с мотивите, които се изтъкват за това решение, които са - намалялата на ученици бройка, което мисля , че е явление в цяла България.

До сега не е искано дофинансиране от Общината, а напротив.Употребяваният финансов ресурс е в рамките и следва наредбите за единен разходен стандарт за издръжката на един ученик.

Качеството на образованието в училището е на високо ниво, доказателство за това са резултатите, възпитателната работа също е на високо ниво. Няма ученици с противообществени прояви.
Вярвам, че в едно европейско населено място, основните училища трябва да се запазват , с цел да  осигурят нормални и здравословни условия за учене и възпитание на децата ни.

Като общински съветник в предишния мандат, винаги съм се борил срещу това, което и да е било училище да бъде закрито.Винаги съм бил твърдо
против и сега е така!

Сигурен съм, че жителите на село Михнево са смели и честни хора, изкарващи с честен труд и пот на челото своята прехрана.Вярвам , че всички заедно ще се преборим срещу хората, сдобили се с власт, които ни налагат техните политики , защото действията на Община Петрич са всичко друго, но не и коректни, заради обстановката на несигурност в която поставя всички вас-ученици, родители и учители.
Зад опитите за закриването на училището стои алчността за получаването на субсидия от 225 000 лева, което е освен против волята на обществеността, но и за сметка на малките деца, чието бъдеще очевидно не е сред приоритетите на петричките общинари!

Общинските съветници от ВМРО-БНД  ще гласуват против.Призовавам останалата част общинските съветници да гласуват също против, независимо от политическата си принадлежност и партия!

А ето и документа, който показва как Божинов закри училището в петричкото село Самуилово