Горещи страсти в студената зала на ОБС Благоевград: След остри реплики и оживени дебати, съветниците гласуваха новата такса смет от 2,1 промила 

20.01.2022 13:38   19135 прочитаУвеличението бе предложено като наложително от кметската администрация, 10 години таксата не е променяна, Благоевград плаща най-малко в сравнение с другите общини. 

Общински съвет Благоевград прие  новата такса "Смет" от 2, 1 промила. Увеличението с 1 промил бе  предложено от кметската администрация. 22-ма от съветниците гласува "За" промяната. Това се случи днес на извънредна сесия на местния парламент, на която имаше оживени дебати около това трябва ли, и с колко да се увеличи таксата.

Част от съветниците изразиха мнение, че няма мотивирано обяснение  за увеличението на таксата и затова няма да подкрепят предложението, макар че разбират неотложността на промяната.  Припомняме, че такса смет не е увеличавана повече от 10 години.

 2 часа продължиха споровете в залата на общинския съвет, само разгорещените страсти около дебатите,, топлеха съветниците в иначе студената парламентарна зала. На заседанието на ОБС присъстваха и  граждани, сред които  Димитър Урдев и Емил Грозданов, коментиращи много оживено напоследък увеличението на таксата,   създавайки  гражданско сдружение, което се обяви против промяната на такса "Смет".   

Днес те отново изразиха позицията си, но бяха сразени от председателя на ОБС Радослав Тасков, който трябва да признаем, убедително и мотивирано обясни, кое налага увеличението на такса "Смет". Тасков отбеляза, че от години не е имало такъв оживен дебат в общински съвет, но намира сблъсъкът на различни мнения за полезен, при вземането на важни решения.

Тасков призна, че сегашното увеличение е несправедливо, тъй като е натоварен бизнес, който плаща 80 % от цялата сметка, че методиката на изчисления на таксата се прави на база данъчна оценка на имота, а не на това колко членове има едно домакинство.

"Не може жилище, в което живеят 4 човека да плаща еднаква такса с някой, който живее сам, подплати изказването си Тасков.

Той представи данни за миналата година и съобщи, че общината е похарчила близо   4 милиона лева повече за сметоизвозване, пари които са взети от други важни дейности  в общинския бюджет. Според него ощетяваме бюджета за други неща, за сметка на сметосъбирането.    

"Като не стигат да си платим сметката ще вземем от други общински пера и знаете ли откъде ги вземаме от парите за инфраструктура -затова са ни такива улиците, тротоарите, затова няма пари за осветление...  

Председателят се обърна към колегите си с известна доза критика, заради това, че някои от тях си позволяват във Фейсбук да оплюват колегите си по темата, което е крайно недостойно и е истински популизъм, който няма място в подобни дебати. На финала Тасков съпостави такса смет в Благоевград до момента и таксата, която плащат по-малките общини в областта.    
 

В Гоце Делчев - 4 промила,   Разлог - 6 промила, в Петрич 5 промила, в Симитли също толкова.   В Благоевград при промяна на промилите от 1, 1 на 2, 1,   домакинствата ще плащат  на годишна база следните цени:  

- Домакинство, живеещо в жилище от 100 кв. м. в идеалния център на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 75 лв., с промяната на промилите ще дължи 140 лв.; 

- Домакинство, в жилище от 100 кв. м. в широкия център на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 55 лв., с промяната  ще дължи 104 лв.; 

- Домакинство,   в жилище от 100 кв. м. в кварталите на Благоевград до момента е плащало 28 лв., с промяната на промилите ще дължи 53 лв  Цифрите не са нито шокови, нито стресиращи, опита се да обясни Тасков.  В дискусията активно се включи и общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки, който обвини колегите си от ОБС и общинска администрация, че са излъгали хората в селата ,вилните зони и бизнеса : „Такса смет за селата, вилните зони и бизнеса сега остава на старата
по-висока цена. Общинска администрация и колегите съветници от другите
групи напрактика излъгаха хората от селата, тези които имат вили и
бизнеса, като отново възстановиха старото положение. В ход днес беше
една манипулация, която успя и така се получи едно несправедливо
разпределение на поемането на тежестта от този налог, коментира Красимир
Роячки.,който дори отиде при председателят Р. Тасков да го попита "отблизо" какво ще става с този налог,.

От общинска администрация отговориха на упреците и  питанията на граждани във връзка с разделното сметосъбиране, липсата на информация около това как се разходват средствата за сметосъбиране уверявайки, че направените внушения са наверни .  

Зам. кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова заяви, отчети се публикуват на интернет страницата на общината-едномесечни, тримесечни и годишни. 

На питане от Димитър Урдев, във връзка с разделното събиране, Мария Петрова    съобщи, че в момента се разработват два проекта, като единият вече е одобрен.

Ще бъдат купени 5   мобилни станции за разделно събиране, които ще бъдат позиционирани в кварталите "Ален Мак", "Еленово", "Грамада", "Струмско" и "Запад". Също така ще бъде въведена електрическа система за отчитане на събраните отпадъци, каза Петрова. 

Ще бъде въведен и  модел за управление на отпадъците.. Специална система ще отчита количеството отпадъци, които генерира едно домакинство.. "Домакинствата ще имат карта с чип за отключване на контейнерите. Системата ще се обслужва от специализиран автомобил, доставен в рамките на проекта. Цялата информация ще се предава на интелигентна система. Този модел ще се работи да бъде въведен на територията на цялата община.

От този пилотен проект ще се възползват и други общини в България", уточни Петрова.   

В крайна сметка дебатите приключиха след близо 2 часа и съветниците преминаха към гласуване. Те не бяха в пълен комплект, имаше отсъстващи заради Ковид, но имаха нужното представителство, за да вземат решение. Гласуваха увеличението на таксата от 1,1  промила  на 2,1 промила.  

П. Попов