ГЕРБ-Благоевград ще бори кметския пост с чисто партийна кандидатура! Кой?! Й. Златанов Р. Димитрова или Й. Миленков?! Ще има ли изненада?  

10.05.2021 08:25   23219 прочитаГЕРБ Благоевград ще щурмува кметския пост с чисто партийна кандидатура  ,това стана ясно след провелата се  среща на състава в  Благоевград с областния координатор, евродепутатът Андрей Новаков и  водачът на листата за парламентарните избори Р. Желязков. Срещата се състояла веднага след като президентът Р. Радев определи датата за бъдещите кметски избори.  

 Това отхвърля плъзналите в града слухове, че ГЕРБ ще повторят модела на БСП и ще подкрепят независим кандидат. Засега изборът на герберите, според запознати, се върти между началника на инспектората по образование Ивайло Златанов, шефа на ВиК Росица Димитрова и общинския съветник Йордан Миленков.

Кой от тримата  ще надделе при избора засега можем само да гадаем. Последната дума има председателят на партията Б. Борисов.  Областният лидер Ан. Новаков трябва да  излезе с предложение за кандидат, което Борисов да приеме, или  евентуално отхвърли. Според общинския председател Росица Димитрова, структурата на ГЕРБ Благоевград е в добро състояние, готови , мобилизирани за избори и  категорични, че ще се обединят около предложената и утвръдена кметска кандидатура.

Упорито се спрягаше преди време, че кандидатът  на герберите ще е банкерът Захари Хандийски, но твърдението за чисто  партийна кандидатура, отхвърля възможността кандидатът им за кмет да е  Ханджийски. Има и други мераклии за поста и в момента в ГЕРБ се вихри  истинска война на лобита. Лесно им беше на ПП ГЕРБ в Пиринско по време на парламентарните избори. Добрият изборен резултат се дължеше на хъса   на  кандидатите за депутати, които се състезаваха помежду си за повече преференции.

Личните битки на кандидатите за място в Народното събрание,които не се спряха пред нищо,  изведе  партията на първо място. Големи усилия и ресурс хвърлиха ПП ГЕРБ в предизборната кампания за участе  парламента, но за съжаление парламентът има кратко съществуване и предстои втори дубъл . Дали този път ГЕРБ ще повтори резултата си в предсоящите парламентарни избори на 11 юли. ?! Това е въпросът ,който започна да вълнува партията .  

В кметската надпревара, герберите в Благоевград едва ли ще повторят убедителната си победа от парламентарите още повече, че в областния център ще получат сериозен отпор. Ясно е, че победа от първи тур няма да има и в момента совалките са за  това, коя от партиите, кого да подкрепи при евентуален балотаж, който се предполага, че ще е между кандидата на "Има такъв народ" адв. Илко Стоянов и кандидата  на ГЕРБ.

Проучване сочи, че до момента лидерът на партията на Слави Трифонов, Илко Стоянов, е с най-големи шансове за победа в бъдещите избори. Разбира се   е възможно да има изненади, тъй като е  съвсем лесно да манипулираш избирателя,   но за момента това сочат партийните проучвания.

За пореден път сме изпревани пред началото на един интересен политически спектакъл, режисиран от политически интриганти, които плетат какви ли е схеми за бъдещите избори. БСП ще излезе  за втори пореден път с успешния кмет, управлявал 1 година областния център Румен Томов.

Илко Стоянов също е сигурният кандидат-кмет. Останалите имена са все още в зоната на здрача. Ясно е обаче, че всички парламентарно представени партии ще имат свои кандидати. Мая Манолова също ще издигне свой човек за градоначалник. Интересно е кой ще е той?!

 П. Костадинов