Финансова афера в Петрич! Директор на банка и служител влизат в съда за злоупотреба с пари на клиенти 

10.06.2021 07:44   31343 прочитаОкръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Георги Щайков   и Д. Топалова . за длъжностно присвояване в особено големи размери и съставяне на официални документи, удостоверяващи неверни обстоятелства. 

Обвиняемият Шайков. работел като директор на филиал в банка в гр. Петрич, а негова подчинена – обвиняемата  ., била специалист по обслужване на клиенти. През 2016 г. той поискал от нея да му предостави за лично ползване парични средства от поверената ѝ касова наличност. Уверил я, че до няколко дни ще възстанови получените суми.

Тя изпълнила нареждането на директора и му предоставила парична сума в размер на 40 100, 39 лева, 50 000 евро и 4 950 щатски долара, без извършване на касова операция за предаването им. Обвиняемата съзнавала, че разпореждане с парични средства, собственост на банката, е в противоречие с обхвата на действията, които позволява длъжностната й характеристика и в нарушение на Правилата за касовата дейност. За получените парични суми обвиняемият директор  подписал 3 броя нареждане – разписки. 

За да не бъде установен дефицитът на касата на служителката  , директорът създал организация за формално извършване на ежемесечните ревизии. Това ставало само по документи, без реално броене на пари. В документите за провеждането им се отразявало, че не са установени различия между наличните средства в съответната каса и данните от информационната система. 

На 06. 06. 2016 г., във връзка с планиран одит, служители от управление „Вътрешен контрол“ при банката извършили ревизия на касите във филиала в гр. Петрич. Обвиняемият бил уведомен за него предварително и предупредил   Топалова . С парите на клиент на банката липсата на касата била запълнена. По този начин при извършената ревизия не били установени различия между фактическата парична наличност и счетоводните данни в електронната система на банката. 

При друга ревизия, по указание на директора   Шайков ., с цел прикриване на липсата на парични средства от касовата наличност на поверената ѝ каса, обвиняемата  за кратко време осчетоводила 3 тегления от сметките на клиенти на банката. Това било извършено без личното явяване и изричното разпореждане на титуляря на съответната сметка, в нарушение на правилата за осъществяване на банковите операции и без да са броени и предавани парични средства. Оторизирирането им било осъществено с потребителското име и паролата на колежката на обвиняемата без да я уведомява за това. След приключване на ревизията Топалова . възстановила паричните суми по сметките. 

По време на касова ревизия, извършена на 23. 08. 2016 г., проверяващите установили дефицит на касата, . Обвиняемият  Шайков . им обяснил, че сумите му били предадени от служителката срещу разписки. Те били открити в касата, иззети и приложени към документите за ревизията. Направените от проверяващите констатации били подробно отразени в одитен доклад. 

На обвиняемите  . били наложени дисциплинарни наказания „уволнение“. 

В хода на проведеното разследване са били извършени съдебно-счетоводна и графична експертизи, доказващи виновността на обвиняемите. Двамата действали в съучастие - Георги Шайков . като подбудител, а  Топалова . като извършител. 

П. Иванов