Екипът на кмета Илко Стоянов секна апетитите на държавата към земята на бившите казарми в Благоевград! Зам. министър с ултимативно писмо до областния управител Н. Шушков 

22.11.2021 13:23   13731 прочитаЕкипът на кмета Илко Стоянов предотврати опит на държавата да си вземе обратно терена на бившите казарми, имот от 62 декара, който общината успя да си извоюва през 2016-та година, когато земята бе прехвърлена на Благоевград от Министерството на отбраната, с решение на МС.

С писмо ултиматум от 17 -и ноември, зам. министърът на МРРБ Граматиков, нарежда на областния управител Н. Шушков да започне спешна процедура по връщане на земята на държавата , заради неизпълнение на 5- годишния договор, съгласно който МС е взел решение за прехвърляне на терена на общината.

Според договора в рамките на пет години общината трябваше да направи на мястото музей, ентоцентър и конгресен център. Договорът изтече точно на 17-и ноември, датата, на която е изведено и писмото до губренатора, 
 Явно е, че някой тенденциозно и умишлено е сезирал министерството, че години наред там такова нещо не е изградено, а срокът изтича, с основа цел да се пречи за развитието на града и да се "подлива вода" на новото общинско ръководство, създавайки проблем, който ще "взриви града".. 
 
"Да получих вчера такова писмо от МРРБ, съгласно което теренът трябва отново да бъде върнат на държавата, заради неизпълнени клаузи по договора, земята минава под контрола на държавата, това каза за Struma. com в края на миналата седмица областният управител Николай Шушков, видимо притеснен от развоя на безпрецедентния казус. 
Какво ще стане с терена на бившите казарми?! Ще бъдат ли върнати 62 декара на държавата, това попитахме кмета на града Илко Стоянов, който категорично заяви: 
"Благодарение на усилията на екипа по ТСУ в общината и бързите и адекватни действия, общинският терен остава във владение на общината. Писмото, с което искат връщането на земята е от 17 -и ноември, на 15-и ние изпратихме писмо, с което уведомяваме МРРБ, че сме изпълнили всички клаузи по договора, а именно: 

Изработихме в срок Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на терена Във връзка с одобрения ПУП-ПРЗ има издадено и разрешение за промяна предназначението на три броя сгради, разположени в имота и юридически обособени като музей, Интер експо и конгресен център, както и зала за спорт. -това, което се искаше от нас.

С направените промени, на практика, означава, че Община Благоевград вече е изпълнила постановлението на Министерски съвет и по този начин запазваме правото си на собственост. На мястото ще бъде изграден и православен храм., каза кметът и допълни :

Видно е, че някой министерски чиновник не е прочел нашето писмо, изпратено на 15-ти и е подвел както заместник-министъра, така и областния управител. А този или тези, които очакваха това да се случи, са ровили по казуса тенценциозно, с цел да блокират и пречат на работата на общината и развитието на града ни. Това пролича и в залата на ОБС, направете си труда и вижте кои от съветниците не гласуваха изработването на ПУП, изключително важен за запазването на терена. 

Жителите на Благоевград трябва да са спокойни, земята остава собстевност на общината, а парк Македония ще се разгърне уникален проект, с който благоевградчани ще се гордеят. Ако пък държавата настоява да си вземе обратно терена, който въобще не и е нужен, и да тръгне срещу интересите на града, то нека заведе дело -не изключвам и такава опция., каза граночаналникът, който още веднъж благодари на колегите си от ТСУ и тези съветници гласували ПУП- а с отговорност и грижа за Благоевград. 

Петя Колева