Директорът на Младежкия театър в Благоевград Бр. Митов поиска оставката на зам. - кмета В. Павлова! 

24.05.2020 16:05   13062 прочитаОставката на зам. кмета по култура Василиса Павлова ще поиска на предстоящата сесия директорът на Младежкия театър в Благоевград Бранимир Митов. Митов е гневен след като театърът получи  разрешително за ползване на открита площ от 100 кв. м. на площад "Мите Марков" в района между Младежкия дом и Регионалния исторически музей срещу сумата от 360 лева с ДДС.

Сумата е непосилна за младежкия театър с ръководител Бранимир Митов. И точно тук идва голямата въпросителна, помага или пречи на развитието на културата направление "Култура" в община Благоевград. Директорът на Младежки театър "Проф. Енчо Халачев"" Бранимир Митов ще представи моноспектакъл,, Водовъртеж от противоречия'' по Елин Пелин. Именно заради това му бе необходима открита площ, по възможност в центъра на града.

Наемът, който трябва да плати актьорът, обаче е непосилен за него и той ще представи моноспектакъла следващата неделя 30 - ти май от 19. 00 часа в,, Старата къща''. При това абсолютно без да плаща наем на собственика на ресторант- градината.

Самият Митов е категоричен, че по време на изявлението си, което ще направи в предстоящата сесия на общинския съвет, ще поиска оставката на зам. - кмета по култура и хуманитарни дейности Василиса Павлова. "Това не е панаир, базар и или скара- бира, това е изкуство. Наемът е определен по 3. 60 на кв. м. за ползване на открити площи от търговци, а ние сме хора на изкуството и ще предлагаме на хората театър, а не кебапчета.

За сравнение в София, общината предлага десетки открити площи, за нуждите на изкуството, напълно безплатно. Тук обаче направление "Култура" няма никаква визия за изкуството в Благоевград. И това е поредното доказателство за неадакватната политика, водена от зам. - кмета Василиса Павлова"- допълни Митов. В резултат на пандемията  за дълъг период се преустановиха редица културни и артистични събития. Той самият бе засегнат от това и смята, че е време благоевградските творци да започнат дейността си отново и да зарадват публиката си.

"Сега е моментът, в който всички имат нужда от изкуство. Имам идея да започнем да организираме събития на открито. Ето защо, искам да обезпеча безплатно чрез осигуряването на звук и светлина за събития на открито всички независими артисти от Благоевград и областта и/или студенти от Факултета по изкуствата при ЮЗУ, които желаят да представят творчеството си на открита сцена" - обяви преди дни Барнимир Митов.

Неговите намерения обаче контрастират с тези на ръководството на община Благоевград. Не е единствен Бранимир Митов, който протестира срещу политиката на  ръководения от Павлова отдел.   Очаквайте подробности. какво сътвори за 6 месеца отдела по култура, какви заповеди се раздават по училища и детски градини ,как назначават кадри без време и кои са хората, които правят културния афиш в Благоевград. Очаквайте !

  Мартина  Иванова