Благоевград говори гневно! Задава се строително Безобразие! Червени акули захапват "Ловен дом" и парк Бачиново! Започва ли застрояване на зелените оазиси в областния град?! 

18.05.2020 21:17   25281 прочита"Най-удобното време да се извърши някое безобразие е времето на безвремие. В момента в Благоевград има безвремие по две направления. Националното е обявената пандемия. Местното е, че кмета е като “котката на Шрьодингер” - ту го има, ту го няма, макар че него, и когато го има, все едно го няма.

В тази ситуация се задават и две БЕЗОБРАЗИЯ, като и двете са свързани със застрояване на паркови зони. Едното място е кортовете на Бачиново, а другото е детска площадка на Ловния дом

Аз лично не приемам построяването на предимно жилищни площи за сериозно инвестиционно намерение. Още повече в ПАРКОВИ ЗОНИ, които следва да бъдат развивани в обществена полза за хората.

Ако не последва обществена реакция по отношение на тези действия, ще се осакатят не само парковите зони, а и възможността за цялостно развитие на общината.

Това написа днес във Фейсбук благоевградският адвокат Илко Стоянов, който повдигна завесата И ОСВЕТЛИ ОТДАВНА ОЧАКВАНИ "АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ", СВЪРЗАНИ СЪС ЗАСТРОЯВАНЕ НА 18 ДЕКАРА ОТ ПАРК БАЧИНОВО И ДЕТСКА ПЛОЩАДКА НА ЛОВНИЯ ДОМ ОТ СТРАНА НА ЧЕРВЕНИ БИЗНЕСМЕНИ, ПОДКРЕПИЛИ И КРЕПИЛИ 6 МЕСЕЦА КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД, РУМЕН ТОМОВ.

Това, че определени червени кръгове със сериозни бизнесинтереси застават зад Томов бе коментирано още в хода на предизборната кампания за миналите кметски избори. В кампанията се появиха отдавна позабравени червени фирми и политици зад кмета Томов и неговите опоненти заявиха, че намерението е именно реализиране на проект за застрояване, което бе осуетено и спряно след като БСП загуби властта.

Още в първия си мандат предишният кмет Атанас Камбитов от ПП ГЕРБ осуети намеренията на червения кръжец да постори вилно селище в м. Бачиново и 8 години НЕ ДОПУСНА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ. Днес обаче зад Румен Томов се завъртяха с нова сила имената на червените бизнесмени и се възродиха старите им намерения за изпълнение на строителния проект.

И това е една от най-коментираната тема сред политици, общественици и общински съветници в областния град . За строителство в "Ловния дом заявление вече е подадено, с което три лица искат разрешение за изработване на Подробен устройствен план и план за улична регулация Т. Е искат ЗАПОЧВАНЕ НА СТРОИТЕЛСТВО. ЗАЯВИТЕЛИТЕ СА : известен управител на мощна строителна фирма, син на популярен бизнесмен и директор на държавно акционерно дружество с представителство в Благоевград. / Имената ще разсекретим в някои от следващите ни броеве /.

След заявлението ще бъде вкарана точката за гласуване в ОБС, в чийто "ръце " е разрешението за изработването на ПУП и строителството в емблематичния парк Ловен дом. Второто знаково строителство, КАСАЕЩО ПАРК БАЧИНОВО е още по- скандално.

Според запознати, са започнали съгласувателни процедури с институциите, за да може една известна фирма да реализира намеренията си за застрояване на 18 декара от парк Бачиново, които да превърне във вилно селище. Това инвестиционно намерение бе секнато ПРЕЗ 2011 ГОДИНА.

Така проектът за строителството на луксозен комплекс от ваканционни и жилищни сгради, хотели и спа център с тенис кортове, който искаха да вдигат в благоевградския парк Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов, съдружници в най-мощната по времето на Паскалев червена строителна фирма "Универсалстрой консулт", остана НЕРЕАЛИЗИРАН..

Днес, СЛЕД 8 ГОДИНИ СПИРАНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО, името на тази фирма отново се завъртя в публичното пространство. ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ ВЕЧЕ СА заявени съгласувателни процедури за започване на строителството, поискани от ВиК, РИОСВ и ЧЕЗ., т. е налице са първите стъпки към възстановяване и изпълнение на строителството в любимия зелен парк на благоевградчани, единствената зелена зона за отдих и релакс....

ЕТО ПОЗАБРАВЕНИТЕ ФАКТИ ОКОЛО ТОВА НАМЕРЕНИЕ. Мощна строителна фирма УНИВЕРСАЛ СТРОЙ КОНСУЛТ, на приятеля на К. Паскалев, Георги Ганджов и съдружниците му. Парашкански и Узунов имаше разработен проект за превръщане на 18 декара от парка в модерно вилно селище, по време на неговото управление. Всичко беше готово по времето на кмета Костадин Паскалев, оставаше само кметския подпис И РАЗРЕШАВАНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО. Но народът  тогава изхвърли БСП от властта ,ПРОВАЛИ ПЛАНОВЕТЕ  И НАМЕРЕНИЕТО БЕ ОСУЕТЕНО, А СТРОИТЕЛСТВОТО РЕАЛНО СПРЯНО.

Казусът е с интересна предистория, започнала с една любопитна заменка. Земята В ПАРКА става собственост на строителната фирма след заменка на 1 етаж от МОЛ "Възраждане" /стария мол/ срещу държавния имот от 18 дка, върху който се намират тенис кортовете край парк Бачиново.

Бартерът бе реализиран през декември 2006 г. от тогавашния областен управител на Благоевград Владимир Димитров, управлявал по времето на тройната коалиция. Козметичният мотив за сделката, с която 3-мата бизнесмени се сдобили със златен парцел, бе, че етажът от МОЛ-а е нужен за новосъздадения Административен съд.

Обаче тук изплуват интересни имена. Тримата строителни предприемачи са съдружници в стария мол "Възраждане" в с Марияна Добрева, сестрата на БСП депутата Кирил Добрев, Валери Гюров, братовчед на екскмета Костадин Паскалев, и Ангел Гераксиев, председател на ОбС - Гоце Делчев и близък приятел на Кирил Добрев.

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ тогава в Благоевград имаше големи брожения срещу заменката, определена като "кон за кокошка", тъй като срещу етаж от 800 кв. м. в бизнес центъра, строителните босове получиха 18 дка в зелената паркова зона на Благоевград, върху който се намират 7-те тенис корта в Бачиново и административната сграда към тях.

НЯКОЛКО МЕСЕЦА СЛЕД КАТО БСП ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА В БЛАГОЕВГРАД, застанала зад Румен Томов, започна раздвижване и активиране на старите проекти на червените фирми, които в момента, въпреки силно люлеещия се стол на кмета, явно бързат да осъществят намеренията си и довършат проектите си от преди 8 години, когато начело на града бе кмет на БСП.

Парк Бачиново, парк Ловен дом, най-красивите места в областния център са застрашени от застрояване. Скандалът предстои! Ще позволят ли Общинските съветници подобно строителство, ще откраднат ли въздуха на Благоевград и ще превърнат ли зелените оазиси на Благоевград в каменна джунгла? Очаквайте продължение...

П. Костадинов

Текстовете и изображенията в сайта STRUMA.COM са под закрила на Закона за авторското право. Възпроизвеждането на цели или части от текстове и изображения става задължително след изрично писмено разрешение на STRUMA.COM и позоваване с хиперлинк.