Банско се обедини в защита на известния ковач Радослав Сарафов, пребит от жандармеристи 

24.01.2022 08:17   29992 прочитаБанско въстана в защита на именития си съгражданин, известния ковач Радослав Сарафов, пребит без повод от жандармеристи. Инцидентът, за който съобщи съдружникът на Радо, Георги Делиев, станал завчера вечерта на входа на града. Радо, както всички го познават, спрял да изчака приятелите си, след дълъг и изморителен ден, в близост до патрул на жандармерията, с което явно ги подразнил и последвал жесток сблъсък, при който ковачът е съборен на земята и ритан от жандармеристите.

С множество наранявания той е потърсил помощ в болницата в Разлог, направен му е преглед, установил следите от насилие, след което е подал жалба в полицията." Скачаха на гърдите ми, ритаха ме, не разбрах защо . С нищо не съм ги провокирал, просто чаках приятелите си, с които пийнахме след работа, тръгнах без колата си ,защото бяхме употребили малко алкохол ,но не съм дал никакъв повод за агресията, само попитах ,защо ме гонят ,дали им преча и това бе поводът да ме нападнат. Единият ме изрита в коляното и ме събори на земята ,после ме ритаха жестоко ,разказва битият Радо.

 От управлението в Банско съобщиха за struma. com, че започва проверка на действията на колегите им от Жандармерия- София.

Случаят обаче разтърси банскалии и държавата, тъй като Радо Сарафов е известен в цялата страна, талантлив артист, който правил чудеса от желязо. В негова защита се надигнаха от гилдията на ковачите и цяло Банско. Пръв го защити съдружникът му и приятел Георги Делиев, който написа във Фейсбук: 

"Познавате Радо, нали? Познават го в цяло Банско и половин България. Ние – неговите колеги и приятели обаче, го познаваме най-добре. И знаем, че през живота си той не е сторил лошо на никого. 

Снощи този добър човек, истински приятел и талантлив майстор беше брутално бит не от кой да е, а от представители на българските правоохранителни органи. Без да е извършил каквото и да било нарушение, без причина, без провокация, без агресия. Единственият му „грях“ е, че застанал близо до поста на жандармеристите на входа на Банско, за да изчака група приятели. Вероятно защото си е мислел, че при тях е сигурно... 

Възмутени и потресени сме до дъното на душата си от това грозно посегателство! И обещаваме на Радо, че няма да се примирим, докато виновните не получат справедливо наказание от закона и правосъдието! 
IRON BROTHERS! 

П. п. 
Снощи получих един такъв въпрос от човека с пагона: 
Кой си ти, бе?! За кво си тука, бе?... 
И днес му отговарям много просто: 
Тук съм, защото Радо е много повече от мой съдружник, той е като мой брат и поради тази причина на снимката сме двамата, защото няма да скрия нито лицето, нито името си, така както Ти направи снощи, като си мислеше, че всичко ще остане скрито и няма свидетели, но уви. А относно изтърканите полицейски номера от сорта на стори ни се пиян, беше агресивен и т. н. - ТОВА НЯМА ДА МИНЕ, защото още от сега имаме пълна готовност да се подложим на детектор! Вие сте срам за униформите, които носите и поради тази причина ще ви гоня по всяка буква и запетая от закона, докато не ви видя вън от системата! Ще си платите за това унижение! Говоря в множествено число, защото докато един го тъпче с кубинките, другите двама дерибействат и се радват на зрелището, и поради тази причина ще се търси отговорност от всички! 
Жоро Делиев съм аз, ако все още не ми знаете името. 
Поздрави и до нови срещи, а такива ще имаме по много институции." ,написа Делиев.

"Железните братя" Радо и Жоро са всепризнати майстори, тяхно дело са уникални произведения из цяло Банско. Музикален камертон бе направен ,за да краси курортния град, златните им ръце са познати не само у нас ,но и в чужбина . Полицейската проверка ще установява кое е провокирало агресията у жандармеристите и предвид високия обществен интерес около случилото се се очакват сериозни наказания, а Радо ще съди побойниците, всички негови приятели са свидетели на произвола на униформените . 

Петя Колева