Акценти от пресконференция на кмета Илко Стоянов! За кучетата и хората и кой, кого ще "изяде" в Благоевград! За общинския приют и частната фирма.. 

30.11.2021 14:50   15579 прочитаК учетата в Благоевград се оказаха по-важни от хората в Благовевград. Дни наред на фона на многото страдащи в бедност и нищета, на фона на тежката пандемичната обстановка в областния център и десетките загубили живота си в битката с коварния вирус, медии и общинска управа нищят в безпредметни спорове въпроса с безстопанствените кучета.

Не че проблемът е маловажен,напротив важно е кучетата да са прибрани ,нахранени и обгрижени, но прави впечатление ,че интересът и любовта към кучетата  се засили, след като общината прекрати договора с частната фирма, която доскоро се занимаваше с тях и пое контрола в свои ръце, създавайки общински приют за безстопанствените животни.

Отнемането на бизнеса с кучетата от частните стопани явно е ядосало много заинтересовани лица, които се впуснаха да търсят кусури в общинската работа по проблема и в работата на новия общински приют, оглавяван от детската учителка Владислава Асенова. Каква е квалификацията на хората, които работят в приюта, колко човека ще се грижат за кучетата, кадърни ли са, има ли ветеринарен лекар, има ли камери за охрана на приюта , бяха част от въпросите по време на кръстосания разпит, на който бе подложена директорката Асенова, днес по време на пресконфереция.

Асенова се изправи очи в очи с представители на медиите, за да отговори на актуалните им въпроси по кучешкия проблем. Новият управител обясни, че в приюта има всички необходими кадри, за да се обгрижват животните и сподели, че вече приютът е бил обект на посегателство, за което Struma.com съобщи. Животните бяха пуснати от клетките, а една от табелите беше  открадната. След този акт, кметът Илко Стоянов обясни, че някои съвсем тенденциозно се опитват да спъват работата на общината с кучетата, за да се създава напрежение в областния град.

В момента сякаш кучетата са най-големият проблем в общината. Разпалват го псевдозащитници, които разчитат на късата памет на жителите на града и на ангажираните с темата медии. Въпросът е : Защо така агресивно се заговори за безстопанствените кучета сега, като проблемът не е от вчера и не е по вина на отскоро съществуващия общински приют?!. Нима по времето, когато за тях се грижеше частна фирма, те не бяха по улиците?!. Не бяха гладни и не ходеха на глутници в размножителния им период?! Така беше години наред...

Ние от Struma. com многократно сме писали, че гладни и свирепи кучетата се разхождат необезпокоявани на глутници по улиците на града,  та даже и лежаха с дни на припек под прозорците на бившия кмет Румен Томов, плашейки минувачите. Но тогава гласът ни бе  "глас в пустиня". Десетки бяха случаите на ухапани и нападнати от кучета, независимо, че за тях се грижеше частната фирма, но не бе отдадено такова значение на кучешкия проблем. Подавали сме сигнали, търсили сме коментари ,но отговорът вечно беше инкриминализиран, а именно ,че идват хора от други общини ,които изсипват с бусове кучета в града и затова не можели да се справят с проблема. Какво се промени сега и защо се повишиха изискванията към приюта за кучета?! 

Днес, когато новата общинска управа започна решаването на проблема, така че да поеме контрола и съответно цялата отговорност за безстопанствените кучета, не се дава възможност да мине време, за да се види има ли ефект от новата организация, добре ли работи общинският приют и тогава да се заклеймяват хората, които се грижат за животните в него.

Кметът Стоянов обясни, че целта му при създаването на общинския приют е да се спре търговията и бизнеса с кучета, а да се търсят начини за осиновяването им, което е истинският хуманен акт по отношение на тях. Търсят се контакти с институции и организации, които да помагат в тази насока и именно това ще е и основната работа на новия управител Вл. Асенова- да се полагат грижи за кучетата в приюта и да се търсят осиновители, а кметът пък обяви, че придвижват солени глоби за стопаните, изхвърлили кучетата, от които искат да се отърват. 

Грижа за кучетата , за това настояват защитниците им.   Грижа за кучетата ,но и милост за хората. За тези ,които газят кал до колене по неасфалтираните улици, за децата ,които се прибират по тъмно по неосветените улици, за болницата ,която се пука по шевовете от болни пациенти, за децата ,които депресират, затворени да се обучават онлайн ...

И за тях е нашата грижа!   А и проблемите на всеки жител на този град,  трябва да са  първостепенна грижа за общинска управа . Така че нека оставим общината да си върши работата по отношение на кучетата,  но и да говорим за   другите проблеми, които са като болезнени "язви " за областния център - обезлюдял и тъжен !  

Петя Петрова 

Кучета Благоевград 2019-2020 година