Започна първият международен шахматен турнир в Благоевград

28 септември 2013 20:24   6902 прочита


 Започна първият международен шахматен турнир „Гранд Оупън Благоевград 2013“. В рамките на една седмица, в зала „22 септември” на партия шах ще се срещнат участници от България и света.

110 души от 12 държави ще се стремят да изиграят печелившата партия, която да им донесе и голямата награда в размер на 10 000 лева. Наградният фонд на елитния турнир възлиза на обща стойност от 43 700 лева. Участниците в първия международен шахматен турнир в Благоевград са от града домакин, Италия, Австралия,Румъния,Гърция и Македония. В състезанието няма възрастови ограничения, като най- малкият участник е седемгодишната Виктория.

На техническа пресконференция,която се проведе преди началото на срещите, главният съдия на турнира Димитър Илиев разясни правила за неговото протичане. „„Гранд Оупън Благоевград 2013” ще се проведе по швейцарска система в 9 кръга”, каза Илиев. Той допълни, че контролата за времето е 90 минути за цялата партия, плюс 30 секунди добавка на състезател, след всеки изигран ход. „Днес и във вторник/ 01.10.2013г./ ще се проведат по два двойни кръга”, каза още съдията. Класирането в турнира ще се проведе в зависимост от броя на събраните точки. В случай на равенство между играчите, ще се вземат предвид допълнителни показатели като коефициент „Бухолц медиана“, коефициент „Бухолц“, брой победи, натрупване и пърформанс.

Първият международен турнир по шахмат ще премине при стриктни мерки и правила, като използването на телефони и електронни устройства от състезателите в залата е абсолютно забранено. В зала „22 септември” по време на целия турнир ще бъдат поставени два броя устройства, които да заглушават радио, gsm и wireless сигнали. Всички технически устройства на участниците ще бъдат предавани на съхранение при охранителите на състезанието.

Организатори на турнира са община Благоевград, фондация „Морал и Право“ и ШК „Виктори”- Благоевград.

П. Георгиева


Още за: шахмат   турнир   държави   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар