В неделя Бобошево влиза в книгата „Гинес”

18 ноември 2016 13:55   1 коментар   6279 прочита


Малко са спортните прояви в света които могат да се похвалят с традицията и устойчивостта на традиционния мотокрос в град Бобошево.

Вече 60 години малкото градче е домакин на едно от най-атрактивните мотокрос състезания за сезона. 60 години без прекъсване е традиция в дисциплината мотокрос която няма аналог на световно ниво, и това бе потвърдено от Международната Федерация по Мотоциклетизъм след направена справка от страна на БФ Мотоциклетизъм, пише zadupnitsa.com. Но въпреки тази чисто формална справка, свидетели на първия мотокрос все още има, някой от тях на преклонна възраст, като Община Бобошево се е заела със събирането на информация под формата на спомени, снимков материал и други.

През тези 60 години, независимо от формата на управление на страната ни, най-важното нещо в мотоциклетния спорт, а именно неговият дух, остават непроменени и Бобошево се е превърнало в емблема на любовта към спорта. Със сигурност обаче състезателното трасе се е променяло многократно, като в далечните 1956-1970, самият старт на състезанието е бил в центъра на града, по стар обичай – на площада.

През годините, с усъвършенстването на мотоциклетите, трасето се измества в западната част на Бобошево, на чист офроуд терен където и днес се намира то. Някой части от него остават непроменени през годините, други се изграждат на ново с цел модернизиране на трасето и неговата безопасност.

Една от най-атрактивните и емблематични части по него – „Червения баир” си остава в автентичен вид, такъв в какъвто го помнят най-старите фенове на мотокроса в Бобошево.

Мотокроса в Бобошево ни би бил същият, ако я нямаше уникалната публика от региона, която пак по традиция, подкрепя разгорещените битки на състезателите, на фона на реки от любимото домашно червено вино което е част от ритуала по награждаването на победителите вече 60 години.

Какво да очакваме през този уикенд?

В клас 65сс със сигурност може да очакваме българо-гръцка битка между Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) и Мариос Канакис (КТМ), съответно балкански и републикански шампиони за сезон 2016. В Бобошево се появяват и много малки и нови пилоти които за първи път се срещат със своите конкуренти от републиканския шампионат.

При „големите” от клас 85сс, среща в Бобошево са си дали Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ), Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ) и Антониос Сагмалис (Гърция, КТМ), и четиримата топ състезатели в тази оспорвана категория.

Към тяхната група ще добавим и Виктор Нейчев (Еър Макс Рейсинг, КТМ), Димитър Шимов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ), Кристиян Толев (МСК Калабак 1969, Ямаха) като това ни гарантира една качествена битка, за „едни дамаджани” които победителите в клас 85сс няма да могат да оползотворят на този етап поради възрастови причини.

Програмата на състезанието ще предложи на публиката и сборна група от пилотите в класовете МХ2 и МХ1, като там борбата винаги е била и ще бъде изключително оспорвана. В Бобошево №60 се очаква да вземат участие топ пилотите в клас МХ2 – Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ), иван Петров (МСК Севлиево, Хускварна) Георги Георгиев (Текстил Рейсинг, Сузуки), Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха), Жулиан Георгиев, Румен Мирчев, Димитър Димитров, Стефан Нейчев от ЕърМакс Рейсинг Алекс Димитров и Момчил Иванов от Мотоспорт Варна, КТМ, Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли, Ямаха), Християн Христов (МХ Шулц, Ямаха), Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ), Кристиян Петков (Велмн Моторспорт) и много други. В клас МХ1, гарантирано участие на Атанас Атанасов (Троян Мото Спорт 01, Ямаха), Васил Георгиев (Панчо Рейсинг Тим, Сузуки), Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ), Симон Венев (НСА Моторспорт, Кавазаки) са само част от имената при 450сс мотоциклетите.

Разбира се, мотокроса в Бобошево не би могъл да се състои, ако в него не участват и пилотите от клас МХ, като в него ще видим една сериозна група от състезатели при които виното не е приоритет на фона на честа от победата. Веселин Малинов, Юлиян Райчев, Мартин Тодоров, Владимир Попов, Атанас Петров, Янко Зоков, Захари Томов, Николай Мутафчиев, Велик Кличуров, Станко Боянов, Явор Бошикьов са само част от желаещите за Бобошевска слава в групата на клас МХ.

И. Калинков


Още за: Бобошево   книга   Гинес   Още от: Спорт

Принтирай статия
1 коментар
18 Ноември 2016 20:09 | истината
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не е най старото състезание грешна е информацията на федерацията, моля бъдете точни




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар