Санданчанинът Йордан Янчев новият Антъни Иванов?

07 май 2018 15:41   10854 прочита


Плувната надежда на Сандански бе избран за №1 на Балканското първенство в Босна и Херцеговина

Вчера в столицата на Босна и Херцеговина завършиха Балканските игри по плуване за младежи, които преминаха при голям успех. Един от парадоксите на балканското спортно плуване е, че никой не знае с точност кой подред е този шампионат. Балканите наистина са си Балкани. Показаните постижения потвърдиха статуквото – резултатите са около и под средното европейско ниво.

Едно доказателство – само четирима състезатели демонстрираха времена, които събират над 800 точки по таблицата на ФИНА – Даниел Мартин (Румъния), Йордан Янчев (България), Петър Божилов (България) и Татяна Салкуцан (Молдавия).

Надпреварата бе изключително успешна за българите. За първи път от десетилетия насам юношеският ни тим оглави отборното класиране със 178 точки. Втори са румънците със 160 точки, а трети сърбите със 146 точки. Над всички блестеше санданчанина Йордан Янчев. Това момче се очертава като бисерът в короната на българското спортно плуване.

Той притежава потенциал да надмине резултатите и на Антъни Иванов. Времето му на 400 м св. стил от 3:53.67 минути е наистина от европейска класа. 16-годишният Йордан Янчев, който се окичи с три златни медала, общо шест, направи балкански и национални рекорди, а в класирането за най-добро постижение бе на косъм от короната, давайки втори резултат. Янчев, който е възпитаник на Божидар Граматиков и ПК Сандански, взе злато още на 100 м св. стил и с щафетата 4 по 200 м св. стил, както и бронз на 50 м св. стил.

Преди това Янчев стана втори на 200 м св. стил с 1:51,41 мин. Взе сребро и с кроуловата щафета 4 по 100 м св. стил. Скромен е, не хвърчи в облаците, не говори излишно, работи упорито, трениран е от амбициозен треньор. Нещо много съществено – притежава уникална плаваемост на тялото – лек, гъвкав. Такъв като него в България с подобна антропометрия не си спомням изобщо от десетилетия.

Плувецът от Сандански може да стигне много далеч. Георги Цурев пък от Благоевград бе част от щафетата заедно с Янчев, Божилов и Тодоров, която остана със сребро на 4x 100 св. стил. България е първа плувна сила на Балканския полуостров при юношите, след като в Сараево нашите взеха 7 титли и общо 15 отличия. С този актив представителният тим зае трето място в общото генерално класиране. Комплексен победител стана Словения с 10 титли и 29 медала.

Марти Кирилов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар