Момиче от Добринище влезе в историята на българския женски футбол

07 май 2019 09:51   1 коментар   17819 прочита


Исторически първи гол постигна български национален отбор на европейско първенство. Това се случи в Добрич, където девойките до 17 години на България стигнаха до попадение срещу Португалия при загубата с 1:3, в мача на откриването на Европейското първенство в тази възраст. Попадението, което е историческо бе дело на футболистката на "Спортика" Здравка Парапунова.

В продължението на първата част след изпълнение на фаул от ляво Здравка Парапунова успя да порази вратата на Адриана Роча и да намали резултата за 1:2. Папапунова бе заменена в 73 - та минута, а второто момиче от Спортика Силвия Джалева също започна като титуляр, но бе заменена в 83- та минута. Стартова треска оказа влияние и още в началото „лъвиците“ допуснаха попадение, дело на Мария Алагоа в 6-тата минута.

Българските футболистки не успяха да намерят ритъма в играта си и Португалия увеличи преднината си в 29-тата минута, когато защитничката ни Вивиан Бесет не успя да изчисти умело и си отбеляза автогол. Оттук насетне обаче нашият отбор стабилизира представянето си и създаде няколко положения пред вратата на съперника до почивката.

Втората част протече равностойно и българките имаха няколко изгодни ситуации да стигнат до изравняване, но все пак успехът отиде на сметката на тима на Португалия, който отбеляза трето попадение в 77-тата минута чрез Мария Неграо. В другия мач от предварителна група А Испания и Дания завършиха 0:0, а в срещите от програмата на група B Холандия разгроми Австрия с 4:1, а Германия надделя над Англия с 4:0.

Пред 3000 души на стадион „Дружба“ в Добрич възпитаничките на Троян Радулов демонстрираха смелост и амбиция, но в ключовите моменти по-опитният тим на иберийците успя да наложи волята си. Въпреки поражението със сърцатата си игра българският тим остави позитивни впечатления у многобройната публика и официалните гости на двубоя. Следващият мач на България е на 8 май (сряда) от 11. 30 ч. срещу настоящия европейски шампион Испания отново в Добрич.


Още за: гол   отбор   първенство   Още от: Спорт

Принтирай статия
1 коментар
07 Май 2019 21:38 | Mito
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Голема е!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар