Баскетболистка с корени от Благоевград с признание в САЩ

16 март 2017 16:25   6328 прочита


19-годишната Мария Костуркова, чиято майка е благоевградчанката Мариана Чобанова сред отличените с академичен приз. 191-сантиметровата баскетболистка е сред отличените с академичните призове в ПАК-12 отвъд океана, съобщава официалният сайт на висшето учебно заведение.

Състезателката на Вашингтон Стейт има и португалско гражданство, е част от отбора на Кугърс в колежанското първенство на САЩ за втори пореден сезон. Играта в защита е силната страна на Мария Костуркова, който може да се похвали с 38 чадъра в 31 мача и това я поставя на осмо място във вечната ранглиста на Вашингтон Стейт.

В допълнение към това центърът реализира средно по 4. 5 точки и 4. 7 борби за 22. 3 минути, като започва в стартовата петица на тима си в 22 двубоя през този сезон. Очарователната Мария получава обичта към баскетбола от родителите си. Баща й Иван Костурков е дългогодишен център на Славия и Левски, а през 1999 г. заминава за Португалия. Там той играе за Беленензеш и Сейшал, а след това се отдава на треньорство. Майка й благоевградчанката Мариана Чобанова пък е част от шампионския тим на Локомотив София от 1991 г., където си партнира с Полина Цекова, Елеонора Рангелова и Бояна Митрева.

След това и тя се отправя към страната на Вашку да Гама заедно със семейството си и също избира да предава знанията си на младите баскетболистки. Вуйчото Румен Чобанов също играе баскетбол в Пирин Благоевград. Мария пък ги радва от САЩ през по-голямата част от годината след като през лятото на 2015 г. избра да продължи във Вашингтон Стейт. Тя и нейните съотборнички обаче ще трябва да изчакат до понеделник, за да разберат как ще протече сезонът им оттук-нататък. Кугърс завършиха седми в своята конференция и все още не са сигурни за участието си във финалния турнир в ПАК-12.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар