Архивите са живи! 20 години от шампионската титла на юношите на Пирин набор `82 начело с Крум Бибишков

30 юни 2017 10:32   5 коментара   9156 прочита


Една от звездните юношески формации на Пирин отпразнува 20 години от спечелването на шампионската титла на България за момчета до 15 години. Родените след 1982 година орлета, начело с треньора Васил Петров, триумфират с купата и златните медали, като шампион на страната. Точно на 29 юни 1997 година орлетата печелят мачът реванш със Септември София с 4:2, като преди това бият в столицата с 2:1.

На стадион Христо Ботев отборът на Пирин получава купата, флагчето и медалите за първото място. В редиците на Пирин се открояват Крум Бибишков, Георги Андрилов, Антон Костадинов, Благой Андонов, Александър Методиев, Станков Стойчев, Симеон Баладжанов и други. Пет от тях веднага след мача получават повиквателна за националния отбор в тази възраст. Освен купата и медалите, момчетата получават и една изненада от БФС. За първото място орлетата имат награда, участие на силен международен турнир в Кастельон Испания. През пролетта на 1998 година орлетата не само че участват на турнира, но и го печелят.

На полуфинала побеждават Виченца, а на финала печелят срещу Валенсия с 3:2. Купата отново е в зелено, а три от момчетата получават покана да останат на обучение във футболната школа на Валенсия. Това не се случва, но една година по- късно един от тях Крум Бибишков вече е част от немския колос Байерн Мюнхен. След него към Германия и по- точно в Ханза Рощок преминава Георги Андрилов. Едва на 20 години Антон Костадинов пък подписва с Левски. Браво на шампионите и дано примерът им бъде заразителен за настоящите юноши на благоевградския клуб.

Лъчо Попов


Още за: архиви   титла   юноши   Още от: Спорт

Принтирай статия
5 коментара
30 Юни 2017 11:04 | супер
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Успехът е огромен - Пирин отстранява ЦСКА, Локо СФ, Септември и Нефтохимик. същия отбор следващата година бие Валенсия и силната школа на Кастелон (Хави е от там) в Испания. Два пъти след това става трети в България, (въпреки напускането на Бибишков и Андриов) след злощастно загубени полуфинали с Нефтохимик и Берое (червени картони за нашите и в двата мача). защо не станаха футболисти ще се питат хората - защото Пирин имаше пари и разчиташе на наемници и престарели футболисти та трябваше тези таланти да се разпилеят по Б / В групи, където всичко приключи. Урок за сегашните управници... който те отказват да научат.


30 Юни 2017 11:19 | джо
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Баладжанов подавааа и гооол .....поздрави и само ПИРИН


30 Юни 2017 11:51 | фен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Дано да израстнат още много такива таланти!!!! САМО ПИРИН ОЛЕ


30 Юни 2017 14:19 | запалянко
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

А помните ли как мачовете на юношите в директните елиминации се играеха на ст. 'Христо Ботев" и хиляди ходехме да ги подкрепяме. Идваха ни тук и "Левски" и ЦСКА и Локо Сф и "Ботев" и като ревнеха и двете трибуни ония пикльовци се посираха. Почти винаги ги биехме като играеха в Благоевград.


30 Юни 2017 17:41 | фен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не е Андрилов, а Андриов Лъчко. Ама ти кога ли си знаел нещо...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар