Само 7% от осигурените лица имат пълни вноски в частните пенсионни фондове

13 декември 2010 00:14   2744 прочита
Хр. Митрева
Хр. Митрева


Хр. Митрева

Шефът на НОИ Христина Митрева: Ако правителството реши да зарадва пенсионерите за Коледа, ние сме готови

Само 7% от осигурените лица имат пълни вноски в частните пенсионни фондове - хора, които работят първа и втора категория труд, съобщи Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт, в предаването "Неделя 150" на БНР. Ако някой е осигуряван дори на 2000 лева, той ще получава само 290 лева пенсия. Заради решения, които се взимаха "на парче", сегашното положение е такова. Ако се променят тези неща, нищо от това, което сега правим, няма да се осъществи, както искаме, подчерта Митрева.

Националният осигурителен институт е готов да реагира, ако бъде решено да има коледни добавки към пенсиите, каза още управителят на НОИ. Вече два пъти министър Симеон Дянков заяви, че коледни добавки няма да има, но, според Христина Митрева, окончателно решение все още не е прието.

“Това е политическо решение. Мисля, че тази седмица ще се разбере. Аз пак мога да кажа, ако има такова решение, НОИ ще направи всичко възможно, работили сме денонощно, за да зарадваме хората, когато са се взимали такива решения. Ако има ресурс, ние ще направим всичко възможно, за да стигнат те по най-бърз начин до хората”, посочи управителят на НОИ. По думите й в момента не се прави пенсионна реформа, а се продължава работата по стратегия за развитие на пенсионната система, подготвена още през 2002 година. Митрева заяви, че много от параметрите тогава не са били спазени и поради тази причина е трябвало да се търсят нови решения. Трябваше да търсим нови политики, с които, от една страна, да доведем до по-добра финансова стабилност на системата, от друга - да осигурим на хората едни по-справедливи и адекватни пенсии, поясни управителят на НОИ.

Христина Митрева коментира и одобрените промени в Кодекса за социално осигуряване. Според нея те ще доведат до финансова стабилност на пенсионната система. “В момента около 60 % от разходите за пенсии и обезщетения се финансират чрез данъци. Това означава, че много други сектори на икономиката остават недофинансирани. И солидарният принцип, който е основата на пенсионната система, е нарушен”, аргументира промените Митрева. Тя обясни още, че не става дума за национализация на личните вноски в професионалните пенсионни фондове. “Това са индивидуални партиди на хората. Те не са лични сметки, защото в НОИ вноската е за сметка на работодателя. Хората нямат никаква вина за това, че примерно работодателите не са внасяли вноски, както и че когато лицето е болно или е безработно, в професионалните фондове не постъпват вноски. Но тези хора са работели за България. Не може да се каже от трибуната: “Ами да получават толкова, колкото имат в партидите”. Наистина не е справедливо”, коментира управителят на НОИ.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар