Новините на югозападна България
На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018  
   РегистрацияЗабравена парола

Тръгне ли някой да възстановява теснолинейката за Рилския манастир, засипват го с обвинения


21 септември 2010 00:20  10 коментара   23328 прочитаРоденият в кочериновското с. Стоб зам. министър на вътрешните работи В. Вучков: Ще се боря докрай Рилското корито да се опази от депото за битови отпадъци


Веселин Вучков е роден на 26.12.1968 г. в с. Стоб, община Кочериново. Завършва “Право” в Софийския университет, след което работи като следовател. От 2003 г. е доктор, а от 2010 г. доцент по наказателен процес. От юли 2009 г. е заместник-министър на вътрешните работи в екипа на министър Цветан Цветанов с ресори нормотворчество, външни отношения, архиви, научноизследователска и спортна дейност.

- Г-н Вучков, от години живеете и работите в София, остава ли Ви време да се връщате в родния Стоб, още повече че сега сте зам. министър в най-натовареното министерство, това на МВР?

- Въпреки всичките ми ангажименти в столицата често си идвам в Стоб, аз съм много привързан към родния си край. Миналото лято всяка събота и неделя бях там. В Стоб имам много приятели и хубави спомени. За съжаление сега, след като министър Цветанов ме покани да бъда заместник в неговия екип, почти нямам свободно време. Но пак намирам поводи да отскачам, обикновено когато съм в отпуск.

- Малцина знаят, че сте писали и пътеписи за родния край?

- Да. Съчетавам писането с преходи около селото и в планината, имам публикувани пътеписи за изключително красивите стобски пирамиди, които са природен феномен. Един от най-ценните ми пътеписи е “Непознатият Рилски манастир”, в който акцентирам върху нетрадиционни и незабелязани от обикновения посетител неща в светата обител.

- Какво пропуска туристът в тази толкова посещавана дестинация?

- Мога да предложа много приятни и непознати за масовия посетител маршрути по Рилското корито. Така например между Стоб и град Рила има един параклис “Света Варвара”, от дясната страна на реката. Той е изграден на мястото на бивше поселище, за чието съществуване се споменава още в Хрисовула на цар Иван Шишман, с който се даряват земи на Рилския манастир. Сега има един осъвременен параклис, който си заслужава да се види, разположен е в изключително красива местност.

В ХРИСОВУЛА СЕ СПОМЕНАВА ОЩЕ И ЦЪРКВАТА “СВЕТИ ПРОКОПИЙ” НАД СЕЛО СТОБ.

Тя е изключително интересна, разположена е била между два камъка под самите пирамиди, там сега има малък параклис. “Свети Прокопий” е построена през 1383 г., но е била разрушена. Кръстът от храма обаче е бил спасен и е зазидан в северната стена на сегашната църква в Стоб. Това го знаят малко хора и мисля, че фактът е достатъчно интересен, за да бъде популяризиран. В този ред на мисли не бива да се пропускат и Стражевата кула по пътя за манастира, костницата, гробът на Джейс Баучер. Има и нещо, което за жалост винаги ще си остане непознато за хората, защото за него напомнят само останки от стари жп гари - това е теснолинейката.

- Преди години имаше идея да се възстанови старият парен локомотив и теснолинейката да превозва туристи до манастира, защо проектът пропадна?

- Интересувал съм се от въпроса, периодично тази идея се появява, после заглъхва. Сега, доколкото чувам, общинският кмет на Кочериново Костадин Катин я лансира, но това е по-скоро някаква химера, отколкото реална възможност да се случи.

- Защо не вярвате, че е възможно старият парен локомотив отново да вози туристите по тази живописна линия?

- Защото веднага ще последват обвинения, че някой преследва комерсиални цели...

- В България това съмнение съпътства всяко начинание, което не е аргумент да не бъде започвано?

- Така е, но не съм сигурен и дали ще има икономическа възвръщаемост, ще трябва да се отчуждават много земи, а това е сложен и скъп процес.

А И ДА НАКАРАШ СЪВРЕМЕННИЯ ТУРИСТ ДА ИЗБЕРЕ БАВНАТА ТЕСНОЛИНЕЙКА, ЗА ДА СТИГНЕ ОТ КОЧЕРИНОВО ДО МАНАСТИРА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ С АВТОМОБИЛ СТИГА ЗА МИНУТИ, МИ СЕ СТРУВА ТРУДНО ОСЪЩЕСТВИМО.

А и да не забравяме, че през 1961 г. тази теснолинейка е закрита по икономически причини. Имам изключителни снимки на съоръжението от онова време, а един от последните машинисти на теснолинейката Асен Тошев от село Стоб почина съвсем наскоро. Все пак успях от него да науча много, събрах снимки... Линията е стигала почти до Партизанска поляна.

- Очевидно историята на родния Ви край Ви интересува живо, поставили ли сте си някаква мисия в тази връзка - да популяризирате красотите, да изследвате и опишете малко известни факти?

- Обичам да изследвам нещата, а нашият район е прекрасен и се надявам занапред да си остане все така екологичночист?

- Нещо Ви притеснява ли?

- Казвам го заради няколко неща, които ме притесняват - няколко ВЕЦ-а щяха да се строят по поречието на река Рилска, за щастие успяхме с няколко неправителствени сдружения да спечелим делата срещу строителството. Но има и една още по-голяма опасност и това е да се реализира депото за твърди битови отпадъци над Кочериново, на билото на едно плато в местността Грашевица и Точилото. Та там ще се стоварва боклукът на 11 общини. Надявам се това да не се случи.

- Притесненията Ви контрастират на оптимизма на общинския кмет Костадин Катин, който от години се бори да реализира този проект като най-важната инвестиция за община Кочериново?

- Така е, но едва ли целта трябва да бъде единствено инвестицията, трябва тя да се съобрази и с някои общозначими фактори.

НЕ СЪМ ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЪВРЕМЕННИ ДЕПА ЗА ОТПАДЪЦИ, НО Е ВАЖНО КЪДЕ ЩЕ БЪДАТ ПОСТРОЕНИ ТЕ, ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПОЛОЖАТ НА НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

в едно райско кътче, каквото е Рилското корито. Изключително скептичен съм към това да изграждаме това депо и да се убеждавме, че нищо няма да се случи с чистотата на въздуха, на водата... Просто мястото му е другаде. В региона има други по-отдалечени и замърсени места, като бивши мини и т.н., защо да не е там. Познавам хората от района и знам, че не го възприемат добре.

- В ресора Ви като заместник-министър на МВР попада и архивът, при Вас в канцеларията Ви са досиетата на суперполицая Гешев, на Вапцаров, на Костадин Дрангов, на българските патоанатоми, които са установили зверствата на руснаците в Катинската гора в навечерието на Втората световна война, какво интересно открихте?

- За Никола Вапцаров едва ли вече има непрочетена страница от досието, което е разсекретено отдавна.

ВАПЦАРОВ Е ЛЮБИМИЯТ МИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ, НО НЕ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ИЗВЕСТЕН ПЕРИОД ОТ ЖИВОТА СИ Е ЖИВЯЛ В КОЧЕРИНОВО,

и затова да съм пристрастен, просто харесвам поезията му.

На бюрото в кабинета си винаги държа негова книжка. От нашия регион има и още един изключителен поет - Биньо Иванов, улицата покрай завода в Бараково вече носи неговото име, защото там е роден и израснал. Вапцаров е толкова интересна фигура, че около него се концентрират изключително много страсти и политика. Документите от архива за него са четени от много хора, написани са доста книги, някои поставят под съмнение дали въобще е бил член на партията, има много свидетелства, включително и от вече починали жители на с. Стоб, които твърдят, че имало протокол, който доказвал, че Вапцаров е бил приет за член на комунистическата партия, но пък други твърдят, че протоколът бил правен години след смъртта му...

- От архивите става ли ясно дали е бил партиен член?

- Не. При мен е полицейската разработка срещу Никола Вапцаров, т.е преди да се стигне до делото, той е бил “обект на интерес” на полицията и това е доста преди известния процес през 1942 г.

- Като юрист, от дистанцията на времето, как бихте определили смъртната присъда срещу Вапцаров?

- Трудно ми е да дам оценка, а и не бих искал. Знам колко страсти предизвиква неговата съдба...

- Направихте ли лично откритие, докато се ровехте в архивите?

- ДА, ДОКАТО ЧЕТЯХ АРХИВИТЕ ПО ДЕЛОТО СРЕЩУ ВАПЦАРОВ И ДРУГИТЕ ПОДСЪДИМИ, ПОПАДНАХ НА ИМЕТО СОТИР ЯНЕВ, КОЙТО Е ЗАЩИТАВАЛ КАТО АДВОКАТ В ТОЗИ ПРОЦЕС ПОЕТА МЛАДЕН ИСАЕВ

и дори е успял да го отърве от смъртното наказание. Сотир Янев за мен е интересен, защото е от родното ми село Стоб. Когато бях малък, ми правеше впечатление, че местната власт не гледаше с добро око на цялата му фамилия, но не знаех защо. С добро го споменваха само по повод на някакъв спор със съседно село за мера, в който той помогнал като адвокат. Сотир Янев е бил истински родолюбец и патриот, членувал е в социалдемократическата партия, депутатствал е в два парламента, за жалост името му фигурира и в подкрепилите преминаването на България на страната на Тристранния пакт през Втората световна война в качеството му на председател на външната комисия към НС. Вероятно това е и една от причините през април 1944 да бъде разстрелян пред кантората си на ул. “Калоян” в София от радикална комунистическа група, известна в българското кино като “Черните ангели”, които са отговорни още и за убийствата на ген. Христо Луков, бивш военен министър, полковник Пантев - бивш шеф на полицията и председател на Върховния касационен съд. Бил е блестящ оратор и даровит писател, написал е книгата “От Струма до Черна”, в която като участник в Първата световна война описва как преди да погребе убит френски войник, който се казвал Рене, намерил във войнишката му чанта писма и снимки на малкия му син и съпругата му. Изпраща ги във Франция като пише: Смелост е, че си позволявам да докосна чувствителните пружини на вашата съпружеска тъга...” Заради ораторското му майсторство Цола Драгойчева в мемоарите си го описва като “опасно речовит”. Янев е завършил право в София и Швейцария, специализирал е в Германия. Неговият брат Давидко е последният кмет на Дупница преди 9 септември 1944 г., изчезва точно в нощта на същата дата. Там и до днес се води безследно изчезнал, макар мълвата да разнася години наред, че е бил убит от комунистите в местност около града, а преди това с него са се гаврили. Може би ще напиша книга за Стефан Янев, който е една ярка личност, за която за съжаление се знае малко.

- А защо има архив за “Катинската гора”, нали тези събития касаят отношенията между Русия и Полша?

- Защото когато германците разкриват масовия гроб и обявяват зверствата на Сталин пред света, в Катина са изпратени двама от най-авторитетните български патоанатоми. След 9 септември новата власт ги притиска да се отрекат от експертизите си, за да се реабилитира Сталин. И те го правят, за да не бъдат разстреляни.

Още за: В. Вучков  право  министерство Още от: Отблизо

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


10 коментара

21 септември 2010 08:10 | Рилчанин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Браво на тази статия. Много интересен материал.
Дано г-н Вучков се пребори с намеренията да се строи сметище.
Не знам къде е гроба на Джеймс Баучер.
Но на св. Варвара има празник -последната неделя преди Архангелова задушница-24 0ктомври и на 4 декември. Тогава жители от Рила, Стоб и Благоевград празнуват заедно.
А за горния коментар нямам думи.
Не обиждайте кучетата, моля. Да комунягите са трепали повече от фашистите.


21 септември 2010 10:35 | RED
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Ей, тези лоши комунисти, Бе! Това селянче да седне и да помисли, какво направиха, всички останали сравнение с омразните комунисти, еле па идиотите от герп. Дали поне успяха да боядисат това, което се построи и изгради през омразния строй наречен комунизъм. Вапцаров е комунист и той като много други е станал жертва на фашиско криминалната власт преди девети. Нема нужда един селянин, пък макар и с ранг на зам. министър да се съмнява в лоялността на поета към партията, ако поне е прочел един негов стих, ще ме разбере за какво говоря. Относно, кой е убивал и кой не, ще кажа само, че щом има толкова върли първобитни анти комунисти, никой не е бил убиван, иначе нямаше да има кой сега да стеня, мрънкя и изобщо да се прави на мъченик. Глупаци!


21 септември 2010 13:04 | Петя Илиева
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Поздравления !!! Необходимо за България е да бъде ръководена от уни и модерни личности, какъвто, видно от интервюто е г-н Вучков.
Все напред и нагоре, Вашата експертиза, г-н Вучков, е нужна, за европейското развитие на страната ни.
Познанията и добрата подготовка на политиците ни е предпоставка, за да се чувстваме сигурни и спокойни европейски граждани. Успех !!!


21 септември 2010 14:17 | Маке Лове
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Е, ке се намери некое комуне да извърта и да маже ! Они сега ни лук са яли, ни мирисали, ама едно време направо се тупаха по гърдите що гадове са избили ! Тогава герои беха, активни борци, а сега са пасивни ... Пфу !


21 септември 2010 14:34 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Господин Вучков е абсолютно прав за ж.п. линията Кочериново - Рил. манастир.
През 1990-92 г. работех като научен сътрудник в Национален музей "Рилски манастир" Покрай другото, в архива намерих документи, които сведетелстват, че още през 1936 г. ръководстгвото на манастира е искало да се спре линията като неефективна, тай като след редица съдебни дела братя Балабанови са спрели да возят дървен материал с нея и тя е станала нерентабилна. Позволявам си да помоля г-н Вучков да съдейства за изместване на пътя за манастира от устието на Илийна река при метоха Пчелина по ж.п трасето до манастира, защото проучванията показват, че движението зад манасира един ден ще доведе до много сериозни проблеми. [email protected]


21 септември 2010 15:53 | ЛОНДОН
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Много хора минават и заминават във външната политика и има малко какво да повлият. Но ако Вучков, направи това- да опази Рилското корито от депото и да постави механизъм да се опази и в бъдеще- това ще бъде истинки принос за народ и България. Наглед малко- но всеки във власт по 'малко' и става много. Призвание е да мислиш за родния край. Наградата е морална, но отличава истинските патриоти.
Теснолинейката не може сега да бъде рентабилна по никакъв начин. Но в една по-силна икономически БЪлгария с добре разработен туристически продукт- ще може. Билет в Англия за такова нещо би струвал минимум 30-40 лева в двете посоки. На този етап- да опазим природата и да опазим потенциала за такъв проект.


21 септември 2010 21:51 | запознат
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Каква е връзката с Хамстера, Иванов, Темелакиев
Само хора селяндури по нрав могат да мазнат на змслените герой от ГЕРБ


21 септември 2010 22:28 | martin40
Оценка:
0
 (
0
 гласа)22 септември 2010 10:30 | иииии
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

браво !!!


22 септември 2010 19:27 | ДЕВА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Подкрепям коментарите на Илия Йовков и Петя Илиева !
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.