Новините на югозападна България
Бившият на Гала се къпе в милиони, а водещата издържа Стефан  
   РегистрацияЗабравена парола

Знае ли инспекцията по труда?! Преса "глътна" пръста на работник в Сандански, той осакатя и получи 50 лева за превръзки от работодателя си!


19 март 2019 15:21  9 коментара   14378 прочитаРумен Михайлов се лекува един месец у дома си, без пари и без да знае, че инцидентът се нарича "Трудова злополука" и той има права


Работник от фирмата по чистотата в Сандански пострада по време на работа, ръката му бе премазана от преса. След инцидента Румен Михайлов е с отрязан пръст и се лекува у дома си. Това се случило преди около месец и до момента за лечението си Румен получил от работодателите си 50 лева, за да си "купува бинтове" за превръзка.

Като утешение от фирмата му обещали да го върнат на работа, когато мястото на отрязания му пръст заздравее. Обикновен работник, който не знае да търси правата си осакатя и това бе оценено на 50 лева.

Злополуката, при която мъжът губи част от пръста си се случва 13 февруари, около 4.00 часа сутринта. Добри хора едва тези дни го съветват да потърси правата си, но със страх да не загуби работата си, той все още не знае какви мерки да предприеме. Репортер на struma. com се свърза с Румен Михайлов, ето неговата изповед. „Аз съм прост човек, не знам какво да правя. Страх ме е да не загубя работата си.“.

„Товарач съм към чистотата, знаете тези кофи, които се вдигат от камионите. Натиска се едно копче и те се вдигат. Пресата го премаза. Откъсна го. Беше страшно. Болеше много. Рано, сутринта стана, в 4.00 часа. Част от пръста, знаете, при първата резка липсва. Шиха ми лекарите кожа пак от мен. На пресата остана пръстът. Имам и свидетели, но ме е страх да не ме изгонят.

„Дава по 10 лева на ден за смяна на превръзките. За болничен за 1 месец е получил едва 150 лв. Изплаща и заем от 200 лв. на месец, с който не знае как ще живее. А фирмата работодател отделя 50 лв. от своя бюджет, който той ще трябва един ден да върне от заплатата си, защото са под формата на заем. Толкова ли струва един осакатен живот и 4- 5 години работа, лоялност и отдаденост в сметосъбирането в Сандански? Знае ли Инспекцията по труда в Сандански за случилото се.

Свързахме се и с фирмата работодател, за да коментират случилото се и дали са информирали инспекцията по труда за случилото се: Информиран съм за инцидента, заяви управителят на фирма "Стройконтранс" Павел Ерменков, моята информация е че работникът се е порязал, поне така пише и в болничния лист. Потърси ми 50 лева, за да му свалят конците лекарите. Но чак да му е отрязан пръстът, аз не знам. Не се информирали инспекцията, защото случаят не е толкова страшен... допълни управителят.

Оставяме случаят открит с въпрос: Колко струва един отрязан пръст, загубен по време на работа, осакатяване на един човек, който с вече сакатата си ръка трябва да продължи да изкарва хляба си.

Ц. Иванова

Още за: работник  фирма  инцидент  работа Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


9 коментара

19 март 2019 15:39 | 555
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Съд и наказателна отговорност на въпросния Господин, уволнение му е малко


19 март 2019 15:40 | Йорданова
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Не един отрязан пръст, човешкият живот не струва нищо загубен по време на работа. Хората от страх вършат какви ле глупости, като и това - да не потърсиш правата си. А човекът като не знае къде беше управителят, защо той не направи необходимото. Ами да, така ще каже - че не е знаел. В Българските институции като стане инцидент - никой нищо не знае и вдига рамене.
А социални грижи в Сандански, пък внушават на самотните майки, че трябва да бъдат послушни и да изпълняват всяка тяхна приумица - искаш или не.


19 март 2019 16:12 | Любчо
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

Герб =гроб. Държавата на трите прасета (Боко, Делян, Сотир)


19 март 2019 16:51 | Сандански
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

От край време чистотата в Сандански се ръководи от отявлени алкохолици и поглоги, всички до сега без изключения


19 март 2019 19:03 | георги
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Въпросният работник спокойно може да осъди фирмата. Има срок 1 година от злополукат в която работника може да осъди фирмата за трудова злополука. При отрязан пръст задължително се информира Инспекцията по труда. Ако всичко което е написано е вярна.


20 март 2019 09:04 | дедо
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Интересно служителите на общинските хфирми не са ли застраховани? Ако са застраховката трябва да покрие и трудовата злополука.


20 март 2019 17:09 | 777
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

цялата община са измамници и така се правят на ощипани, че нищо не знаят, не е само тоя случай. тоя кмет друг мандат няма да види!


21 март 2019 10:42 | Спц.пр.
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Те са застраховани, но само на хартия питайте кмета и секретара на общината, май са за затвора.


21 март 2019 11:11 | реален
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

като не е страшен толкова тоя случай да ти се случи на теб и на цялото ти поколение до девето коляно. не те е срам.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.