Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Започва добив на дърва за огрев в Кюстендил


9 август 2018 13:26   2660 прочитаОбщо 12 513 пространствени кубически метра дърва за огрев по такса на корен имат готовност да предоставят на местното население за новия отоплителен сезон „ДГС Кюстендил” и „ДЛС Осогово”. Количествата са напълно достатъчни, като отчитат потреблението от предходни години, съобщават от двете териториални поделения на ЮЗДП, които снабдяват жителите на общините Кюстендил и Трекляно.

Въпреки това при необходимост, могат да бъдат комплектовани допълнителни количества. Двете стопанства вече са получили списъците на желаещите сами да си добият дървата, изготвени от кметовете на населените места. Общо около 1948 души имат право да ползват тази възможност за осигуряване на отопление за зимата.

От тях 960 са физическите лица от 16 землища, които могат да добиват дърва в района на „ДЛС Осогово”. „Наблюденията от минали години показват, че реално между 300-350 човека са избрали този начин.

По-голямата част от хората предпочитат да закупят дърва от временен или централен склад”, казва директорът на стопанството инж. Емилия Иванова. Подобно е положението и в „ДГС Кюстендил”, където също отчитат отлив на желаещите сами да си добиват дърва.

„Към момента за местно население са подготвени 4600 пространствени куб. метра иглолистни дърва и 2460 куб. метра - широколистни.

Цените на боровата дървесина остават непроменени - 9,90 лв. с ДДС за пространствен куб. метър. Широколистните се предлагат на цена 25,50 лв. за пространствен куб.метър”, уточнява директорът на стопанството инж. Тони Колев. В двете поделения на ЮЗДП вече са готови графиците за добив по землища. От 15 август започва издаването на позволителните за сеч.

Още за: добив  дърва  огрев Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.